StoryEditor

Kapusta po niemiecku

16.03.2016., 10:21h
Konsumpcja kapusty w Niemczech przez ostatnie 10 lat spadła o 25%. Spada też opłacalność produkcji. Kapusta kiszona pilnie potrzebuje innowacji.

Szczegółowe kalkulacje uprawy kapusty głowiastej białej w Niemczech przedstawił podczas zimowego spotkania w Ożarowie Maz. Christian Spangenberg, reprezentujący firmę Rijk Zwaan Niemcy. Bazą do kalkulacji było średniej wielkości gospodarstwo w Dithmarschen, leżącym w niemieckim kraju związkowym Szlezwiku-Holsztynie. 

Kapusta głowiasta jest tam uprawiana na powierzchni 15 ha. Produkt jest przeznaczany zarówno do przetwórstwa, jak i na rynek warzyw świeżych – główki normalnej wielkości i małe. Do obliczeń zastosowano koszt siły roboczej – 11 euro/godzinę. Koszty pracy maszyn przyjęto jako dane szacunkowe. W tym miejscu warto też wspomnieć o coraz popularniejszym za Zachodzie systemie leasingu pracowników. Istnieją firmy zajmujące się sprowadzaniem, zatrudnianiem cudzoziemców. One niejako wynajmują pracowników do gospodarstw. Pobierają umówioną zapłatę od gospodarza, ale równocześnie zapewniają pracownikom wyżywienie i zakwaterowanie…  kw

Więcej w numerze 4/2016 WiOM, s. 10.

20. kwiecień 2024 12:21