09.05.2017., 11:02h

Żywność genetycznie zmodyfikowana budzi w nas coraz większy sprzeciw. Wraz ze wzrostem świadomości i zakresu wiedzy na temat zdrowego odżywiania społeczeństwo coraz bardziej buntuje się przeciwko organizmom przekształconym genetycznie.

Dyskusje o GMO nie ustają. Właśnie rozpoczęto publiczne konsultacje projektu ustawy o oznakowaniu produktów wytworzonych bez wykorzystania organizmów genetycznie zmodyfikowanych. Przeciętny konsument coraz częściej chce wiedzieć, czy to, co kupuje i później zjada jest naturalne, czy też zostało poddane przeróbkom, które niekoniecznie wyjdą mu na zdrowie. Jest nadzieja, że niebawem będziemy mogli dokonywać w pełni świadomych wyborów co do produktów, którymi chcemy cieszyć podniebienie.

Jeżeli wejdą w życie przepisy umożliwiające znakowanie jedzenia wolnego od GMO, służyć one będą również resortowi rolnictwa, który pracuje nad zwiększeniem wykorzystania krajowego białka roślinnego w produkcji pasz, których nie poddaje się genetycznym przemianom. 

 

 

Z projektem ustawy można zapoznać się na stronie internetowej Rządowego Centrum Legislacji: http://legislacja.rcl.gov.pl/projekt/12297951

26. kwiecień 2024 14:15