StoryEditor

Czarny czosnek

25.04.2018., 11:25h
Ten jeszcze nie wszystkim znany produkt powstaje w wyniku poddania świeżego białego czosnku długotrwałemu procesowi dojrzewania tzw. reakcji Maillarda.
Polega to na reorganizacji cukrów i aminokwasów, tworząc nowe smaki. Proces zamiany zwykłego, białego czosnku w czarny zachodzi w specjalnej komorze, w ściśle określonej temperaturze i wilgotności. W procesie fermentacji czosnek traci ostrość smaku. Powstaje nowy smak, który jest wysublimowany i lekko słodkawy. Można rozpoznać w nim nuty wędzonych śliwek, suszonych moreli, wanilii oraz aromatu grzybów. Jego walory smakowe i zdrowotne zapewniły mu wyjątkową popularność m.in. w Japonii, Korei i USA. Mówi się, że to piąty smak - umami. Czarny czosnek zawiera aż 18 różnych aminokwasów z pośród 20 podstawowych, w tym 8 niezbędnych do życia. Ma on aż dziesięciokrotnie więcej właściwości leczniczych niż biały czosnek.
Z produktem będzie można zapoznać się podczas targów Polagra Food w maju na stoisku Paszków Farma.

eg

20. kwiecień 2024 12:04