Aktualności

12 Czerwiec 2017

Dni otwarte z rozsadą

Grupa Producentów Rozsad Krasoń zorganizowała 10 czerwca w swoim obiekcie w Świętej pod Złotowem dni otwarte – Rozsada bez tajemnic.

Spotkanie było również okazją do świętowania przez właściciela Grzegorza Krasonia 20-lecia działalności w produkcji rozsad warzyw gruntowych i szklarniowych.

Grupa posiada dwa obiekty produkcyjne, jeden o powierzchni 5 ha w Piaskach i drugi w Świętej, który posiada powierzchnię 6 ha i jego budowa została zakończona w 2016 roku. Łącznie w obydwu obiektach Grupa produkuje około 240 mln sztuk rozsady warzyw gruntowych oraz 7–8 mln sztuk rozsady warzyw szklarniowych.

Produkcja w zakładzie jest w pełni zautomatyzowana, począwszy od linii do siania warzyw, poprzez transport do hal szklarniowych i rozstawiania skrzynek lub tacek. Nad odpowiednim klimatem w szklarniach czuwa komputer, połączony ze stacją meteorologiczną. Podlewanie i nawożenie rozsad uzależnione jest od gatunku. Odbywa się poprzez zalewanie ustawionej na posadzce rozsady albo poprzez linie deszczujące. O ilości dostarczanej wody i nawozów decyduje komputer.

Obiekt wyposażony jest we własną kotłownię, w której pracują dwa piece o łącznej mocy 10 MW i zbiornik buforowy o pojemności 1500 m3. Zużycie miału w sezonie wynosi od 2 do 2,5 tys. ton. 

Linia do siania warzyw kapustnych, selera, pomidora gruntowego, papryki gruntowej obsługiwana jest przez 3–4 osoby i posiada wydajność 1000 tac/godzinę. Wysiew może być realizowany w tace: 150, 260, 285, 300.

Proces produkcji przedstawia się następująco:

  • dostarczenie na początek linii tac o odpowiedniej liczbie komórek,
  • dostarczenie torfu, który jest rozdrabniany i podawany na tace,
  • ugniecenie i wykonanie wgłębienia w komórce tacy wypełnionej torfem,
  • za pomocą bębnowego siewnika zostają do poszczególnych komórek w tacach zaaplikowane nasiona,
  • tace posypywane są perlitem i podlewane,
  • tak przygotowane tace w ilości 120 sztuk umieszczane są automatycznie na platformie transportowej,
  • platforma dowozi tace do odpowiedniej nawy w szklarni, gdzie rozstawiane są przy pomocy robota,
  • nawadnianiem, nawożeniem, klimatem steruje komputer,
  • rozsada na tydzień przed dostawą do odbiorcy wystawiana jest do hartowników znajdujących się na zewnątrz szklarni.

Seler i sałata wysiewane są do kostek, wytwarzanych na osobnej linii o wydajności 500 skrzynek/godzinę. W skrzynkach w zależności od gatunku umieszczanych jest 150 kostek o wymiarach 4x4 cm lub 176 o wymiarach 3,8x3,8cm. Obsługą linii zajmują się 3 osoby.

Woda w szklarniach jest wykorzystywana w obiegu zamkniętym, zużyta jest filtrowana i odkażana systemem lamp UV i wykorzystywana ponownie. Na terenie obiektu znajduję się również zbiornik wody o pojemności 7000 m3, który stanowi rezerwuar wody deszczowej zbieranej z dachu szklarni oraz hali magazynowej, która po dezynfekcji systemem lamp UV jest wykorzystywana do podlewania roślin.

Na spotkaniu można było także zapoznać się z ofertą firm nasiennych, zaopatrzenia rolnictwa, nawadniania, prasy branżowej. Zainteresowane osoby mogły posłucha wykładów o nawadnianiu, znaczeniu mikro i makro składników w odżywianiu warzyw kapustnych, sposobach promocji produkcji a także o uprawie warzyw w warunkach ekologicznych.

macka

Linia do siewu warzyw w tace.
Automatyczne ustawianie tac na platformie transportowej.
Linia do produkcji i siewu w kostki.
Podlewanie zalewowe.
Skrzynki z kostkami ustawione w nawie szklarni.
Maszyna do przycinania selera.
Tace z rozsadą ustawione w nawie szklarni.
Linia deszczująco-nawożąca.
Robot do rozstawiania tac w nawach.
Hartownik.
Kotłownia z piecami miałowymi o łącznej mocy 10 MW.
Zwiedzający obiekt.
Michał Krasoń prezentuje zwiedzającej grupie nawozownię.
Myjka tac, skrzynek i pojemników transportowych.
Firmy zaopatrzenia ogrodniczego.
Firmy zaopatrzenia ogrodniczego.
Firmy zaopatrzenia ogrodniczego.
Firmy zaopatrzenia ogrodniczego.
Firmy zaopatrzenia ogrodniczego.
Firmy zaopatrzenia ogrodniczego.
Firmy zaopatrzenia ogrodniczego.
Firmy zaopatrzenia ogrodniczego.
Firmy zaopatrzenia ogrodniczego.
Firmy zaopatrzenia ogrodniczego.
Firmy zaopatrzenia ogrodniczego.
Prezentacja działania zraszaczy.
Grzegorz Krasoń (z lewej) odbiera gratulacje z okazji 20-lecia działalności firmy.
dr hab. Tomasz Kleiber - UP Poznań
mgr inż. Ryszard Łukowicz - Adviser
dr Renata Nestorowicz - UE Poznań

Zobacz także więcej artykułów z tej kategorii

Facebook