StoryEditor

Dzień polskiej żywności

09.08.2017., 11:07h

25 sierpnia, już po raz 5. będziemy obchodzić Dzień polskiej żywności. Pomysłodawcami tego nietypowego „święta” kulinarnego są twórcy programu promocyjnego „Doceń polskie”. O walorach rodzimej żywności powinniśmy pamiętać każdego dnia, ale ta okazja jest szczególnym pretekstem do rozsmakowania się w krajowych produktach spożywczych. 

Tak jak w Dniu Makaronu, czy Dniu Mleka dużo mówi się o tych produktach, tak 25 sierpnia warto przypomnieć sobie, jak bogata jest oferta rodzimych firm oferujących żywność. Nie chodzi o wyróżnienie jednej grupy wyrobów, ale zaakcentowanie znaczenia całej branży. Inicjatorami Dnia polskiej żywności są twórcy Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”, którzy od 2011 r. propagują rodzime wyroby spożywcze wysokiej jakości. Najlepsze z nich są wyróżniane znakiem „Doceń polskie”. Kolejny audyt, podczas którego specjaliści ocenią rodzime artykuły żywnościowe odbędzie się 25 października w Sosnowcu.

Znacznie wcześniej przypada jednak Dzień polskiej żywności. Uczcić go można przygotowując jedno z dań zaproponowanych na blogu programu „Doceń polskie”, pod adresem: www.blog.docenpolskie.pl/przepis. Zapraszamy do skorzystania z propozycji blogerów,  uczestników specjalnej akcji kulinarnej. Wszystkich zachęcamy również do dzielenia się inspiracjami kulinarnymi w mediach społecznościowych, za pomocą hasztagu #DzienPolskiejZywnosci.

 

Autor tekstu: Anna Koza/Adventure Media

20. kwiecień 2024 03:57