StoryEditor

Ekologiczny Targpiast

13.04.2018., 11:24h

Spotkaniem różnych podmiotów zainteresowanych rozwojem ekologicznej produkcji rolnej 10 kwietnia zainaugurowano na wrocławskim rolno-spożywczym rynku hurtowym platformę ekologiczną.

– Przygotowaliśmy 25 miejsc do sprzedaży produktów ekologicznych – poinformowała prezes Zarządu Jolanta Witosławska. Zaczynamy od warzyw i owoców, ale w przyszłości chcemy stworzyć centrum ekologiczne oferujące sery, mięso, nasiona itd. w wersji bio.

– Są trzy powody przystąpienia do platformy EcoTargpiast – przekonywała Anna Pławecka. Możliwość wyróżnienia się, szukania wsparcia rynku i wykorzystania przestrzeni Targpiastu.

– Reprezentująca firmę certyfikującą rolnictwo ekologiczne Biocert Małopolska Dorota Kowalewska podała informację z końca 2017 r. o spadku liczby gospodarstw ekologicznych w Polsce o 2179. Pozostało 20 256.

Tegoroczne opłaty za certyfikację wynoszą:
  • gospodarstwo o powierzchni do 5 ha użytków rolnych – 740 zł (brutto),
  • powierzchnia 5–10 ha – 940 zł,
  • powierzchnia 10–20 ha – 1150 zł
  • powierzchnia 20–50 ha – 1290 zł,
  • powierzchnia 50–100 ha – 1360 zł
  • powierzchnia powyżej 100 ha – 1460 zł.

Ewelina Żygadło z gospodarstwa „Milejowe Pole” piąty sezon uprawia warzywa. Trzy lata temu podjęła decyzję o przejściu do gospodarowania w systemie ekologicznym. Co roku przyłącza areał „ekologiczny”. „Milejowe Pole” to rodzinne gospodarstwo, położone na Dolnym Śląsku, kilkanaście kilometrów od Wrocławia. Są tu uprawiane również warzywa mniej powszechne: topinambur, skorzonera, kolorowa marchew i buraki, rzepa, pasternak, salsefia, brukiew. Ale także bardziej egzotyczne, np. okra. Milejowe pole zaopatruje wrocławskich szefów kuchni, sklepy ekologiczne i klientów indywidualnych.

Aleksander Gamza z firmy Plocher uzasadniał stosowanie produktów, działających w systemie Plocher. Są wśród nich środki pomocnicze doglebowe (Plocher humus – gleba), pomocnicze dla roślin (Plocher specjalny – liść, Plocher kombi – liść), dodatki do obornika i gnojowicy oraz do higienizacji wody Plocher agro – kat).

Produkty regionalne i ekologiczne pojawiają się w warzywniaku – Maja Żak „Pani z Warzywniaka”. – Wciąż się uczę, gdyż klienci chcą coraz więcej wiedzieć na temat warzyw i owoców oraz ich pochodzenia – mówiła Maja Żak. W tej kwestii mały warzywniak zawsze będzie górował nad supermarketem.

Wśród uczestników spotkania znaleźli się plantatorzy warzyw, właściciele sklepów tradycyjnych i internetowych, blogerzy kulinarni. 

26. kwiecień 2024 10:09