Aktualności

Korzeniowe w Szczecinie Dąbiu

Wyznaczona trasa warzywniczych seminariów przywiodła nas 30 sierpnia do Stacji Doświadczalnej Oceny Odmian w Szczecinie Dąbiu.

Opis stanowiska
Gleby należące do stacji są sklasyfikowane jako murszowe pobagienne. Wymagają nawadniania (jest tu instalacja nawadniająca), ale są bardzo żyzne. Jest to teren eksponowany na działanie wiatrów o nieco opóźnionym początku wegetacji (po 31 marca), rocznej sumie opadów na poziomie 525 mm, średniej rocznej temperaturze około 8 oC , a okresu wegetacyjnego 13,6–14,3 oC  Liczba dni pochmurnych ponadtrzykrotnie przewyższa liczbę dni słonecznych. Podczas 109 dni w roku występuje tu rosa. Stacja ma własny punkt meteorologiczny.
– Nie jest to klimat korzystny dla pomidora i ogórka, dlatego nigdy nie prowadziliśmy doświadczeń pomidorowych, ale za to sprzyja uprawie warzyw kapustnych, korzeniowych i pora – podsumowuje dyrektor dr Dariusz Rawicki. Dlatego mamy w doświadczeniach wszystkie kapusty z różnych grup wczesności, jarmuż, selery (korzeniowe i naciowe), fasolę, rzodkiew, brukiew, bób, marchew, rzodkiewki, cebule, ziemniaki, kabaczki, cukinie, rabarbar, ale także ogórki szklarniowe. Rocznie przez nasze 5-hektarowe pola doświadczalne przewija się 600–700 odmian – wylicza dyrektor. Doświadczenia prowadzi zaledwie dwóch specjalistów i czterech pracowników fizycznych (w sezonie siedmiu).

Dziesięć odmian selera
Już drugi rok z rzędu w Szczecinie Dąbiu jest prowadzone(w ramach badań PDO*)doświadczenie z dziesięcioma odmianami selera korzeniowego finansowane przez Urząd Marszałkowski.Podczas spotkania mieliśmy szansę obserwacji roślin na poletkach oraz egzemplarzy wyrwanych i przekrojonych. 
Znamy już wyniki badań zeszłorocznych, a mianowicie największy plon handlowy dały odmiany Asterix, Neon, Monet. Analizując strukturę plonu można stwierdzić, że największy plon korzeni o średnicy powyżej 15,0 cm miały Asterix i Monet. Niewielki procent korzeni małych (o średnicy poniżej 6,0 cm) odnotowano u odmian Talar, Makar, Diamant. Korzenie niekształtne i popękane zaobserwowano u odmian: Brilliant – 2,1% i Talar – 0,9% plonu ogólnego. U odmiany Diamant było 1,4% korzeni chorych.
Biorąc pod uwagę cechy jakościowe widzimy, że największą średnią masą korzenia handlowego charakteryzowały się odmiany: Merga, Monet, Asterix i Elena. Odmiany Neon i Elena miały najmniejszy udział korzeni bocznych. Wszystkie odmiany cechowały się dużą jędrnością miąższu. Jedynie u odmiany Makar zaobserwowano lekkie sparcenie miąższu korzeni, nieco większą plamistość miąższu i puste przestrzenie. Odmiany Asterix i Monet nie miały korzeni z pustymi przestrzeniami. Miąższ badanych odmian był biały i kremowobiały.

Trzynaście odmian buraka
Podobnie jak przed rokiem testowano 13 odmian buraka ćwikłowego. W 2018 r. najwyższy plon dała odmiana Camaro, tylko nieco niższy – Bonel, trzecie miejsce zajął Wodan, a czwarty był Rywal. Wszystkie odmiany charakteryzowały się dobrą odpornością na chwościka (9 w skali 10-stopniowej). Na parcha zwykłego buraka największą odporność wykazała odmiana Wodan, a na mączniaka prawdziwego: Camaro, Borus i Bonel, chociaż pozostałe wypadły słabiej tylko o 1o. Największy udział korzeni handlowych w plonie, bo aż 98,4% miała odmiana Wodan, 98,2% – odmiana Camaro, a 97,5% – Bonel. Najwięcej korzeni niekształtnych stwierdzono w odmianie Astar, a najwięcej korzeni drobnych – poniżej 4 cm dał Tytus. Z kolei największy procent (49,9) korzeni dużych 8–12 cm był udziałem odmiany Camaro i niewiele mniejszy – 47,7% – odmiany Bonel.
– Mamy też w ofercie odmianę Braco z Vilmorin zawierającą aż 145,5 mg betaniny na 100 g biomasy – przekazał Wiesław Jakubowski z firmy Hazera. Są w obrocie odmiany mające zaledwie 40 mg.
– Warto wiedzieć, że odmiany cylindryczne przy różnych zaletach mają większą niż okrągłe tendencję do kumulacji azotanów w korzeniach – poinformował Marek Litka z COBORU.

Marchew z 3 firm
Marchew została wysiana na redlinach 7 maja. Przedsiewnie zastosowano 700 kg/ha Polifoski Start, a pogłównie dwukrotnie po 100 kg saletry amonowej. Ochrona chemiczna ograniczyła się do 2 dawek hericydu Boxer 800 EC, dwóch fungicydów: Amistar 250 SC i Scorpion 325 SC oraz insektycydu Proteus 110 OD. 
Na poletkach było 6 odmian firmy Clause. Maciej Rakocy szczególnie polecał 150-dniową odmianę Muleta w typie flakkee, określając ją numerem 1 do przetwórstwa. Jej zaletą jest bardzo wysoka zawartość karotenoidów, mocne ulistnienie i wierne plonowanie.
– Znana wielu producentom jako pęczkowa – 90-dniowa odmiana Speedo jest wysiewana przez doświadczonych plantatorów w różnych terminach, nawet poplonowo – przekazał Wiesław Jakubowski. Dłuższy o 2–3 cm korzeń tworzy odmiana Subito.
– Nowa odmiana MVC 586 zawiera bardzo dużo karotenoidów, o 5–20% więcej niż inne odmiany – zachwalał nowość Jakubowski.
Dariusz Kacprzak rekomendował uprawę 3 odmian firmy PNOS Ożarów Mazowiecki:120-dniowej odmiany Afalon, wcześniejszej Aneta oraz Klaris.
Najbardziej znane odmiany z firmy Spójnia Nochowo to Fanta, Berło, Flamanka, Finezja, Fatima, Delta, z odmian mieszańcowych firma proponuje odmiany: Alfa, Fama, Anka, Karmen. W SDOO na poletkach znalazły się rody marchwi, które oceniali przedstawiciele firmy.

Odmianowo-agrotechnicznie
W stacji prowadzi się też doświadczenia agrotechniczne zlecane przez firmy. 
– Badaliśmy na przykład dla firmy Yara wpływ krzemu na rośliny – mówi Grażyna Karpowicz-Sędłak – zajmująca się doświadczalnictwem od 24 lat. Krzem zastosowany na rośliny truskawki opóźnia o 3–4 dni ich kwitnienie, zapobiegając przemarznięciu kwiatów, co jest ważne przy opóźnionej u nas wegetacji – tłumaczy. Jest też więcej kwiatów i mniej szarej pleśni.
– Prowadziliśmy też doświadczenia nawozowe z Polimagiem S dla Grupy Azoty – relacjonuje pani Grażyna – kierownik Działu Badawczo-Doświadczalnego. Sprawdzaliśmy znaczenie różnych nawozów fosforowych na produkcję rozsad kapusty, brokułu i pomidora w niskich temperaturach. Pracowaliśmy też na zlecenie firmy Fosfan czy Adob. 
Sprawdzaliśmy wrażliwość 60 odmian cebuli na mączniaka rzekomego bez stosowania ochrony chemicznej. Na zlecenie firmy Hazera porównywaliśmy plonowanie 7 odmian cebuli, dla Spójni Nochowo fasoli szparagowej. W centrum naszego zainteresowania była też podatność odmian na wciornastka – wymienia. To tylko mały wycinek prac prowadzonych przez stację. Czasem (w sprawach spornych) specjaliści muszą też potwierdzać tożsamość odmianową roślin.

Katarzyna Wójcik

Zdjęcia do artykułu

Placówką zawiaduje od 20 lat dr Dariusz Rawicki – z lewej, z prawej Marek Litka – COBORU Wójcik
Grażyna Karpowicz-Sędłak – kierownik Działu Badawczo-Doświadczalnego Wójcik
Alina Cwalina – starszy specjalista ds. doświadczeń prezentuje odmianę Rywal Wójcik
Dr Maria Rogowska rozwiewała wszelkie wątpliwości na temat szkodników różnych gatunków warzyw Wójcik
Wiesław Jakubowski – Hazera Wójcik
Maciej Rakocy – Clause Wójcik
Dariusz Kacprzak – PNOS Ożarów Maz. Wójcik
Wojciech Wojciechowski – Spójnia Nochowo Wójcik
Uczestnicy spotkania Wójcik
Uczestnicy spotkania Wójcik
Poznawanie odmian również przez degustację Wójcik
Poznawanie odmian również przez degustację Wójcik
Zachodniopomorski Superkorzeniowiec Roku – Jakub Glubs z Parsowa (gmina Bielice) Wójcik
Albedo 1 Wójcik
Albedo 2 Wójcik
Asterix 1 Wójcik
Brilliant Wójcik
Denar 1 Wójcik
Diamant 1 Wójcik
Diamant 2 Wójcik
Elena Wójcik
Makar Wójcik
Merga 1 Wójcik
Merga 2 Wójcik
Monarch Wójcik
Monet 1 Wójcik
Monet 2 Wójcik
Neon Wójcik
Talar Wójcik
Torpedo Wójcik
Wójcik
Wójcik
Wójcik
Wójcik
Wójcik
Wójcik
Wójcik
Wójcik
Wójcik
Wójcik
Wójcik
Wójcik
Wójcik
Wójcik
Wójcik
Wójcik
Wójcik
Wójcik
Wójcik
Wójcik
Wójcik
Wójcik
Wójcik

Zobacz także

Zobacz wszystkie

POZOSTAŁE TYTUŁY WYDAWNICTWA

Hortpress Sp. z o. o. | Realizacja Azure

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody