StoryEditor

Laureaci Nagrody Nobla chcą GMO

07.07.2016., 10:35h
Ponad 100 laureatów Nagrody Nobla podpisało się pod listem adresowanym do organizacji Greenpeace. Apelują w nim o zaprzestanie sprzeciwu wobec organizmów modyfikowanych genetycznie (GMO).

 

 

 

Greenpeace stara się blokować wprowadzenie do uprawy genetycznie modyfikowanej odmiany ryżu. ‘Złoty Ryż‘ ma zmniejszyć niedobory witaminy A powodujące ślepotę i śmierć dzieci w intensywnie rozwijających się krajach.

 

- Wzywamy Greenpeace i jej zwolenników do ponownego zapoznania się z doświadczeniami rolników oraz konsumentów na całym świecie z uprawami i żywnością uzyskaną dzięki biotechnologii oraz do uznania wyników badań niezależnych instytucji naukowych i organów regulacyjnych, a co za tym idzie zaprzestanie prowadzenia kampanii przeciwko „GMO” w ogóle, a zwłaszcza przeciwko Złotemu Ryżowi” - czytamy w liście skierowanym do Greenpeace.

Kampania "za GMO" jest organizowana przez Richarda Robertsa, dyrektora naukowego New England Biolabs oraz Phillipa Sharpa, laureata Nagrody Nobla z 1993 roku, którą otrzymał nagrodę za odkrycie sekwencji genetycznych - intronów. List podpisało dotąd 108 z 296 żyjących noblistów. Lista osób, które podpisały się pod listem jest dostępna na stronie internetowej, supportprecisionagriculture.org.

- Jesteśmy naukowcami. Rozumiemy logikę nauki. Oczywistym jest fakt, że to co robi Greenpeace jest szkodliwe i wymierzone przeciwko nauce - mówi Roberts.

Roberts powiedział, że popiera wiele innych działań Greenpeace i ma nadzieję, że organizacja ta po przeczytaniu listu „przyzna, iż w tej kwestii ich działania były błędem i skupią się na tych działaniach, które są naukowo uzasadnione”.

A oto fragment listu:
„Instytucje naukowe i regulacyjne na całym świecie wielokrotnie i konsekwentnie stwierdzały, iż uprawy i żywność GM są równie bezpiecznie o ile nie bezpieczniejsze niż te pochodzące z dowolnego innego sposobu produkcji. Nigdy nie było ani jednego potwierdzonego przypadku negatywnego wpływu GMO dla zdrowia ludzi lub zwierząt wynikającego z ich konsumpcji. Kilkukrotnie wykazano, że ich wpływ na środowisko jest mniej szkodliwy od konwencjonalnych upraw oraz ma korzystny wpływ na rozwój bioróżnorodności.
Greenpeace wspierało działania przeciwko Złotemu Ryżowi, dzięki któremu możliwe jest zmniejszenie lub nawet wyeliminowanie śmierci oraz chorób wielu osób, spowodowanych przez niedobór witaminy A (VAD), który ma największy udział w problemach zdrowotnych ludzi w najuboższych regionach świata np. w Afryce i Azji Południowo-Wschodniej."

24. kwiecień 2024 04:12