StoryEditor

Prozdrowotne mrożonki

28.03.2018., 11:22h
Specjaliści twierdzą, że  sektor mrożonek zgodnym krokiem  podąża za trendem fit, prozdrowotnym   nurtem życia. Oceniają, że rynek żywności ekologicznej w Polsce rozwija się bardzo dynamicznie - 10-20% w skali roku. W 2017 roku osiągnął wartość szacowaną na  1 mld złotych.

Nasi rodacy codziennie spożywają  280 g warzyw i owoców, chociaż sugestia prof. dr  hab. Krystyny Gutkowskiej – dziekana Wydz. Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW w Warszawie  wytycza cel 400 g.

- „Maszerujemy rzeczywiście krokiem zgodnym z tendencjami prozdrowotnymi konsumentów, a może nawet wyprzedzamy tę tendencję – mówi Artur Tymiński współwłaściciel firmy Bio Berry, należącej do Stowarzyszenia „Polska Ekologia” - możemy się pochwalić, że gdy pojawił się sygnał o nadchodzącej modzie na picie koktajli smoothie, już mieliśmy gotowe kompozycje i to w jakości BIO! Jako jedyna firma w Polsce produkujemy ekologiczne mrożone mieszanki do przygotowania smacznych koktajli owocowych i owocowo-warzywnych typu smoothie. Wystarczy wrzucić do blendera zawartość gotowej porcji dolać odpowiednią ilość ekologicznego soku lub wody, blendować około 30 sekund i cieszyć się  zdrowym koktajlem BIO. Ale kolor też ma znaczenie i dlatego zdecydowaliśmy się na 3 kolory naszych BIO smoothies: zielony – „Mr Popeye” dla koneserów zdrowego odżywiania się, która jest  kompozycją owocowo-warzywną,  czerwony –  „Plum in the game” – same owoce, oraz żółty –  „Smoothie Oro” – pełen egzotycznych owoców”.

Dla świata mrożonek ważna jest opinia konsumentów o zaletach tej metody konserwacji. Chociaż nie wszyscy wiedzą, że  mrożone owoce  są świeższe niż owoce zerwane i przekazywane w łańcuchu dostaw do detalu. Przytoczmy więc przekonującą opinię Briana Younga z Brytyjskiej Federacji Żywności Mrożonej: „Mrożenie nie niszczy produktów, zachowuje ich witaminy i minerały, ponadto, aż 80% witaminy C naturalnie ulatnia się z warzyw w ciągu 3 dni od zbiorów. Natomiast po 5 dniach tracą one swoje największe wartości odżywcze”.

- Zamrażanie warzyw i owoców  powoduje  wstrzymanie procesu utraty witamin i minerałów – uzupełnia Artur Tymiński.  Duży wpływ ma   wysoka jakość nowych urządzeń zamrażających, więc temperatura produktów spada wyjątkowo szybko, co tym bardziej sprzyja zachowaniu ich właściwości odżywczych. Powołam się na badania naukowców  z Uniwersytetu  Sheffield  Hallam (Wielka Brytania) dowodzące, że  mrożonki dzięki zorganizowanym i szybkim zbiorom są często o wiele zdrowsze od owoców i warzyw, które przechodzą długą drogę: od magazynów przez hurtowników i detalistów aż do klienta. W Bio Berry mrozimy swoje owoce i warzywa do 12 godzin po ich zebraniu – w ten sposób mamy pewność, że nasze truskawki, maliny, porzeczki i jagody, a także marchew, fasolka, szpinak  zachowują swoje największe wartości odżywcze i witaminy.

Kolejną wartością zdrowotną są zalety płynące z  jakości BIO. Tu także naukowcy mają wiele argumentów. Dr Dominika Średnicka –Tober z SGGW uczestniczyła w pracach  naukowego zespołu  badawczego  z Uniwersytetu W Newcastle (Wielka Brytania), gdzie wykazano czym się różni żywność ekologiczna od konwencjonalnej. Otóż zawartość związków bioaktywnych, w tym silnych roślinnych przeciwutleniaczy  o działaniu anty nowotworowym była o prawie 60% większa w warzywach i owocach pochodzących z upraw ekologicznych. Zła wiadomość dotyczy produkcji konwencjonalnej, gdzie znaleziono pozostałości pestycydów w 75% owoców i 40% warzyw. Inaczej ujmując 3 na 4 owoce miały pozostałości środków chemicznych.

Z jakości BIO warzyw i owoców z Bio Berry są zadowoleni klienci w kilkunastu krajach Europy, USA i Azji. Mocnym atutem jest kontrola, a więc odpowiedzialność za cały cykl uprawy (od początku do końca) warzyw i owoców, aż po finalny produkt gotowy do jedzenia. I co bardzo ważne i rzadkie to archiwum, gdzie wyniki laboratoryjnych badań owoców i warzyw są przechowywane nawet kilka lat.

Tak bardzo ceniony smak lata, po zamrożeniu pozwala konsumentom na  łatwe stosowanie się  do ważnego zalecenia, żeby warzywa i owoce jeść 5 razy dziennie. Na zdrowie!

macka

Źródło: mat. prasowe

24. kwiecień 2024 18:54