StoryEditor

Rolnictwo ekologiczne w mediach

15.09.2016., 10:43h
Fakty i mity wpływające na świadomość społeczeństwa, to temat konferencji, która odbyła się w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

W konferencji uczestniczyła podsekretarz stanu Ewa Lech, która otwierając konferencję powiedziała, że rynek żywności ekologicznej rośnie na całym świecie.
– W Europie jest to wzrost o 3%, w Polsce o 0,2 %, chociaż biorąc rok do roku bywa, że nawet o ponad 20% –  zaznaczyła  wiceminister Lech.
Zwróciła także uwagę, że średnia powierzchnia gospodarstwa ekologicznego w Polsce to około 26 ha, podczas gdy gospodarstwa tradycyjnego – około 10 ha – zaznaczyła podsekretarz stanu i dodała, że mamy też w kraju około 560 zakładów przetwórczych.
Wiceminister stwierdziła, że idziemy w dobrym kierunku i realizujemy program rozwoju rolnictwa ekologicznego. Najważniejszymi celami jest zwiększenie konkurencyjności i utrzymanie bardzo wysokiego poziomu kontroli oraz zwiększenie wiedzy i świadomości konsumentów na temat produktów ekologicznych.
Eksperci, którzy uczestniczyli w konferencji zwracali uwagę na zasady dotyczące prowadzenia gospodarstw ekologicznych, system ich kontroli i certyfikacji.
Każdy produkt wprowadzany z tych gospodarstw na rynek musi posiadać odpowiedni certyfikat. W Polsce zarejestrowanych jest 10 jednostek certyfikujących, które posiadają akredytację. Każdy nabywca produktu ekologicznego może sprawdzić, na stronach internetowych Upoważnionych Jednostek Certyfikujących, czy posiada on ważny certyfikat.
Źródło i foto: www.minrol.gov.pl

20. kwiecień 2024 10:46