StoryEditor

Sprzedaż produktów przez rolników

07.12.2018., 11:44h
Prezydent Andrzej Duda podpisał nowelizacje ustaw z lipca 1991 r. o podatku dochodowym od osób fizycznych oraz z 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia.

Celem podpisanych ustaw jest poszerzenie możliwości zbywania żywności wyprodukowanej w ramach rolniczego handlu detalicznego o zbywanie jej na rzecz podmiotów takich jak sklepy, restauracje, stołówki i inne placówki o podobnym charakterze.

Nowa ustawa o podatku dochodowym ma stworzyć zachęty podatkowe w celu zwiększenia liczby producentów rolnych uzyskujących dodatkowe przychody z przetwarzania sposobem domowym produktów rolnych. W tym celu ustawa umożliwia korzystanie ze zwolnienia podatkowego do 40 tys. zł. (dotychczas było 20 tys. zł), a po przekroczeniu tej kwoty sprzedaż będzie opodatkowana 2 proc. podatkiem obrotowym. Możliwa będzie sprzedaż zarówno produktów przetworzonych, jak i nieprzetworzonych.

Celem ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia jest wprowadzenie ułatwień w zakresie procedur administracyjnych związanych z rozpoczynaniem działalności przez podmioty prowadzące produkcję żywności na niewielką skalę.

Zmiana wprowadzana do ustawy z dnia 16 grudnia 2005 r. o produktach pochodzenia zwierzęcego polega na rezygnacji z obowiązku zatwierdzenia projektu technologicznego zakładu, w procedurze umożliwiającej rozpoczęcie działalności polegającej na sprzedaży bezpośredniej i tzw. działalności marginalnej, lokalnej i ograniczonej. Analogiczna zmiana, wprowadzana w ustawie z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia, polega na rezygnacji z obowiązku zatwierdzania, w drodze decyzji administracyjnej, zakładu prowadzącego produkcję i wprowadzanie na rynek żywności (w przypadku regulacji tej ustawy żywności pochodzenia niezwierzęcego lub zawierającej jednocześnie środki spożywcze pochodzenia niezwierzęcego i produkty pochodzenia zwierzęcego), na rzecz dokonania zarejestrowania zakładu, jeżeli produkcja odbywa się w pomieszczeniach używanych głównie jako prywatne domy mieszkalne, ale gdzie regularnie przygotowuje się żywność w celu wprowadzania do obrotu.

Powyższe zachęty, skutkujące zmniejszeniem liczby wymaganych dokumentów oraz skróceniem czasu na załatwienie sprawy, powinny zwiększyć liczbę podmiotów prowadzących zakłady, w których produkowana jest żywność na niewielką skalę,  wprowadzana na rynek w ramach krótkich łańcuchów dostaw, przez co zwiększy się  dostępność tej żywności dla konsumenta. Beneficjentami zmian będą rolnicy oraz przedsiębiorcy planujący prowadzić sprzedaż żywności w ramach sprzedaży bezpośredniej lub działalności marginalnej, lokalnej i ograniczonej.

Należy podkreślić, że przedłożona ustawa nie zmienia istniejących regulacji dotyczących nadzoru oraz urzędowych kontroli przez Inspekcję Weterynaryjną i Państwową Inspekcję Sanitarną nad miejscami wytwarzania żywności i produktów, a także innych przepisów w zakresie wymagań sanitarnych i weterynaryjnych.

Ustawy wejdą w życie 1 stycznia 2019 r.

macka

19. kwiecień 2024 22:50