StoryEditor

Światowy Dzień Gleby

05.12.2016., 10:52h
Dziś, 5 grudnia, obchodzimy Światowy Dzień Gleby. Sekretarz generalny ONZ, Ban Ki-moon, zwraca uwagę na "odblokowanie potencjału gleby" oraz na uwzględnienie w płodozmianie roślin strączkowych. 

We współczesnym świecie liczba ludności rośnie, miasta rozwijają się, klimat się zmienia i potrzeba więcej żywności, pilnie potrzebujemy zdrowej gleby w celu zapewnienia najwyższej jakości wytwarzanej żywności.

Właściwe gospodarowanie odblokuje pełny potencjał gleb, co przełoży się na wzmożoną produkcję żywności, przechowywanie i dostarczanie czystej wody, zachowanie różnorodności biologicznej czy też zwiększenia odporności uprawianych roślin na zmiany klimatu.

Rośliny strączkowe, mogą pozytywnie wpłynąć na zdrowie gleby przy jednoczesnym korzystnym wpływie na nasze zdrowie. Warto je włączyć do swojej diety. Fasola, groch czy też soczewica rosnąc w glebie tworzą z nią wyjątkową symbiozę, która chroni środowisko, zwiększa wydajność pracy, przyczynia się do dostosowania się do zmian klimatycznych i dostarcza podstawowych składników pokarmowych do gleby. Przecież rośliny strączkowe mają zdolność wiązania azotu atmosferycznego w brodawkach, na swoich korzeniach. 

 

Społeczność międzynarodowa uznała wspólny i skoordynowany sposób ochrony i zrównoważonego zarządzania glebami. Przestrzeganie tych wskazówek pomoże utorować drogę do zwiększenia zdrowotności gleby i całkowicie odblokuje jej potencjał.

W Światowym Dniu gleby, apeluję o większą uwagę na palące kwestie dotyczące gleby, w tym na zmiany klimatyczne, choroby odglebowe, zanieczyszczenia, żywienie i zdrowie ludzkie.

Źródło: un.org

 

25. kwiecień 2024 10:53