StoryEditor

Szacunkowe zbiory warzyw z gruntu

15.01.2016., 10:14h
Ubiegłoroczne zbiory warzyw są niższe o 20% w porównaniu z poprzednim rokiem, wynika z raportu GUS.

 

W 2015 roku w Polsce zebrano ok. 3,7 mln ton warzyw gruntowych, rok wcześniej – około 4,6 mln ton. Niższe plony były efektem sierpniowej suszy i problemów z wiosennymi wschodami roślin. Areał, na którym uprawiano warzywa był porównywalny do zeszłorocznego.

Niekorzystna pogoda w okresie letnim odbiła się głównie na warzywach kapustnych oraz korzeniowych. W ubiegłym roku zebrano 850 tys. ton kapusty i 190 tys. ton kalafiorów. Produkcję marchwi szacuje się na 670 tys. ton, a buraków ćwikłowych na 270 tys. ton. Plon kolejnego ważnego gatunku, cebuli, w skali kraju wyniósł 540 tys. ton. Zbiory pomidorów kształtowały się na poziomie 230 tys. ton, podobnej wielkości była produkcja ogórków - 220 tys. ton. Pozostałych warzyw uprawianych w gruncie zebrano 730 tys. ton.
mk

 Źródło: FAMMU/FAPA 

 

19. kwiecień 2024 13:45