StoryEditor

UE o przepisach ws. ekożywności

23.11.2017., 11:14h

W miniony poniedziałek w Brukseli, po niespełna trzech latach negocjacji, specjalna komisja ds. rolnictwa, reprezentująca państwa UE potwierdziła zawarcie porozumienie ws. nowych regulacji unijnych dotyczących produkcji oraz oznakowania ekologicznej żywności. Produkcja ekożywności ma być wspierana za pomocą nowych przepisów.


Zmiany mają wspierać gospodarstwa ekologiczne, gwarantować zdrową konkurencję (również pomiędzy ekożywnością unijną, jak i pozaunijną) oraz chronić konsumentów przed oszustwami oraz nieuczciwymi praktykami, których na rynku, jak wiadomo, nie brakuje.

Wprowadzenie uproszczonych, jednolitych przepisów dot. technologii produkcji ma ułatwić życie ekoproducentom. Wzmożona zostanie także kontrola produkcji oraz prewencja. Inspekcje dotyczyć będą nie tylko producentów, ale także dystrybutorów oraz sprzedawców. 


Nowe unijne reguły ekoprodukcji oraz kontroli na rynku Wspólnoty dotyczyć będą również sprzedawców z krajów trzecich, zaś umowy handlowe z krajami spoza UE ułatwią unijnym sprzedawcom ekoproduktów eksport na rynek poza Unią Europejską. Na zmianach zyskają także małe gospodarstwa rolnicze – obowiązywać będą nowe zasady przyznawania certyfikatów grupowych (dla grup producenckich).

Aby nowe zasady mogły wejść w życie od 1 stycznia 2021 roku, porozumienie musi zatwierdzić Parlament Europejski oraz Rada UE.

kk
19. kwiecień 2024 22:11