StoryEditor

WorldFood Warsaw

20.04.2016., 10:26h
19-21 kwietnia odbywa się w EXPO XXI w Warszawie III edycja międzynarodowych Targów Żywności i Napojów.

– Konkurencja na światowym rynku żywności jest duża. Cieszę się, że w Warszawie odbywa się taka inicjatywa, na której spotykają się przedstawiciele sektora spożywczego. Mam nadzieję, że dzięki temu jeszcze więcej polskich produktów, smacznych, wartościowych i ekologicznych, będzie pojawiać się na europejskich stołach - mówił Zbigniew Babalski, wiceminister rolnictwa i rozwoju wsi.
– Sukces poprzednich edycji targów WorldFood Warsaw potwierdza, że Polska jest atrakcyjnym parterem międzynarodowego biznesu spożywczego – podkreśliła Agnieszka Szpaderska.
O sile polskiego sektora rolno-spożywczego świadczą stale rosnące wyniki eksportowe. – W 2015 roku handel zagraniczny żywnością wzrósł o 8% w stosunku do roku ubiegłego, a jego wartość wyniosła 23,6 mld euro. Przewidujemy, że te wskaźniki z roku na rok będą rosły – mówił Łukasz Hołubowski, Prezes Agencji Rynku Rolnego.

W uroczystym otwarciu Targów uczestniczyli: Wiceminister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Zbigniew Babalski, Poseł do Parlamentu Europejskiego Czesław Siekierski, Prezes Agencji Rynku Rolnego Łukasz Hołubowski oraz dyrektor targów – Agnieszka Szpaderska oraz Anatoly Sushon – dyrektor sektora żywności i opakować w grupie ITE.

World Food Warsaw to międzynarodowa wystawa biznesu spożywczego. Spotykają się tu producenci i dystrybutorzy żywności, napojów, alkoholi oraz technologii. W tegorocznej edycji wzięło udział 250 firm z 25 krajów. Wśród nich reprezentanci Gracji, Tajlandii, Włoch, Holandii, Korei czy Iranu. Podczas Targów na zwiedzających i wystawców czekają wykłady, rozmowy biznesowe, dyskusje z ekspertami branżowymi oraz liczne degustacje.

Materiały prasowe

24. kwiecień 2024 22:38