StoryEditor

Ziemniaczana konferencja

07.06.2016., 10:31h
W Pałacu w Pawłowicach w maju br. odbyła się IX Konferencja Naukowa „Ziemniak spożywczy i przemysłowy oraz jego przetwarzanie".

Na konferencję przybyli naukowcy i praktycy z Polski i zagranicy specjalizujący się w naukach przyrodniczo-rolniczych. Oprócz naukowców z Wydziału Nauk o Żywności Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu w konferencji wzięli udział przedstawiciele Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin – Państwowego Instytutu Badawczego z Jadwisina, Bonina i Młochowa oraz Centralnego Ośrodka Badania Odmian Roślin Uprawnych. W konferencji, która przyciągnęła przedsiębiorców rolnych z całej Polski, wzięli udział także dr inż. Piotr Regiec – Dyrektor Oddziału Terenowego ANR we Wrocławiu i prof. inż. Karel Hamouz z Czeskiego Uniwersytetu Rolniczego w Pradze.
Tegoroczna edycja odbywała się pod tytułem „Ziemniak prozdrowotnym produktem roślinnym”. Właśnie na właściwościach prozdrowotnych polskich ziemniaków i przetworów skrobiowych skupiali się prelegenci. Wśród poruszonych zagadnień pojawiły się również tematy związane z genetyką, w tym dotyczące identyfikacji genów odpowiedzialnych za zawartość skrobi w bulwach, czy nowoczesnych metod ochrony ziemniaka. Poruszono też kwestię konkurencyjności upraw zbóż i ziemniaków oraz przedstawiono studium porównawcze polskich i zachodnioeuropejskich odmian ziemniaków.
 Na konferencję wrocławski oddział Agencji przygotował stoisko informacyjne, na którym pracownicy ANR szczegółowo odpowiadali na pytania gości. Dużym zainteresowaniem cieszyły się nieruchomości inwestycyjne i obiekty zabytkowe znajdujące się w Zasobie Własności Rolnej Skarbu Państwa.
Konferencje naukowe organizowane są od 2000 r. przez Katedrę Technologii Rolnej i Przechowalnictwa Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. Wiosną 2018 r. odbędzie się jubileuszowa X edycja.


mka
źródło: www.anr.gov.pl

26. kwiecień 2024 05:28