StoryEditor

„Biało-czerwony” burak

20.04.2016., 10:26h
Większość buraków ćwikłowych w UE pochodzi od polskich rolników, podczas gdy konsumpcja w Polsce spada. Łukasz Zaremba prześwietla buraczane sprawy z każdej strony.

Jak wynika z danych Eurostatu, Polska jest największym producentem buraków ćwikłowych w Unii Europejskiej. W zależności od roku, z naszego kraju pochodzi 45–50% wszystkich buraków ćwikłowych we Wspólnocie. Wkład w produkcję UE pozostałych liczących się państw kształtuje się w granicach 4–8%. Spośród nich należy wymienić: Francję, Niemcy, Wielką Brytanię, Holandię i Litwę.

Niestety, wraz ze wzrostem dostępności na rynku innych warzyw i owoców, spożycie buraka w Polsce od czasu naszego wejścia do Unii Europejskiej obniżało się średnio o 5% w skali roku. W 2004 r. konsumpcja buraków w przeliczeniu na osobę wynosiła 4,3 kg, a w 2014 już tylko 2,5 kg. Ten negatywny trend obserwowany jest również w łącznym spożyciu wszystkich warzyw w naszym kraju, jednak tempo spadku (0,7% w skali roku), jest zauważalnie mniejsze. Na szczęście w ostatnich latach negatywna tendencja spadkowa uległa spowolnieniu. (...) Łukasz Zaremba

Więcej w numerze 5/2016 WiOM, s. 12-14.

20. kwiecień 2024 01:12