StoryEditor

Ceny warzyw i owoców w Hiszpanii rosną

29.11.2016., 10:51h
Niskie temperatury, na które czekali hiszpańscy producenci wreszcie nadeszły. Wywołało to natychmiastowy wzrost cen warzyw i owoców m.in. w rejonie Almerii. Korzystny dla producentów trend powinien się utrzymać aż do Świąt.

Od tej pory duże ilości warzyw będą wysyłane z Almerii do innych państw. Taka sytuacja potrwa do lutego, do tego czasu rejon Almerii będzie jednym z największym europejskich dostawców świeżych warzyw.

Ceny długich ogórków wahają się od 1,15-1,30 euro/kg. Odmiany francuskie są sprzedawane taniej – 0,90-1,05 euro/kg, a ogórki krótkoowocowe po 0,80-0,95 euro/kg. W zachodnim rejonie  Almerii na kilku plantacjach wystąpiły problemy z chorobami wirusowymi na ogórkach., co zmusiło niektórych producentów do likwidacji nasadzeń.

Cukinia również zyskuje na wartości. Obecnie jest sprzedawana po 1,00-1,30 euro/kg, a nieco grubsze owoce uzyskują cenę 0,95-1,20 euro/kg. Bakłażan kosztuje 1,70-1,95 euro/kg, trochę tańsze są owoce paskowane. To rekordowe ceny jeżeli chodzi o tegoroczną kampanię.

W tym tygodniu podrożały także pomidory, przy czym najwyższe ceny osiągają odmiany gruszkowe – 0,90-1,10 euro/kg. Pomidory gałązkowe kosztują od 0,75 do 0,88 euro/kg, a owoce do długiego przechowywania 0,74-0,90 euro/kg. 

Wśród papryk najdroższa jest czerwona Lamuyo – 1,65-1,90 euro/kg, zielone kosztują 0,90-1,10 euor/kg. Tańsze są importowane włoskie: zielona po 0,74 euro/kg, a czerwona po 0,98 euro/kg. Z kolei papryki typu blok kosztują 1,20 euro/kg – czerwone, 1,00-1,15 euro/kg – żółte i od 0,92-1,00 euro/kg – zielone.  

Źródło: freshplaza.com

 

19. kwiecień 2024 03:17