StoryEditor

Co importujemy?

10.04.2017., 11:01h
Z danych Eurostatu wynika, że Polska w ubiegłym roku zaimportowała blisko 2 mln t warzyw i owoców. Największy udział w imporcie miały banany, a z warzyw pomidory i cebula.

Według danych Eurostatu, w 2016 r. zaimportowaliśmy 1 961 092 t owoców i warzyw, z czego
1 675 806 t stanowiły zakupy z państw unijnych, a 285 286 t z państw trzecich. Dla porównania rok wcześniej zaimportowaliśmy 1 990 013 t owoców i warzyw – czyli o 1% więcej.

Największymi dostawcami na polski rynek są: Hiszpania z wynikiem 523,7 tys. t, Holandia – 379,0 tys. t oraz Nimecy – niecałe 230,0 tys. t. Ponadto ponad 209,0 tys. t to import z Włoch, 116,8 tys. t z Ekwadoru i nieco ponad 93,0 tys. t z Belgii.

 

W imporcie świeżych owoców i warzyw jak co roku dominowały banany z zakupami na poziomie 304,7 tys. t. Na drugim miejscu pod względem ilości zakupów znalazły się pomarańcze – 157,6 tys. t i kolejno pomidory – 142,2 tys. t, mandarynki – 140,5 tys. t, arbuzy – 131,3 tys. t, niecałe 100,0 tys. t cytryn i 95,2 tys. t winogron. Ponadto około 55,3 tys. t to import cebuli, 52,4 tys. t nektarynek i po około 52,0 tys. t grapefruitów, ogórków i słodkiej papryki. mk

Źródło: FAMMU/FAPA

18. kwiecień 2024 22:15