Bazar i hurt

29 Marzec 2018

Coraz więcej nowalijek

Od połowy marca na rynku hurtowym w Broniszach przybywa nowalijek. Także polskiej produkcji.

W połowie marca wśród polskich nowalijek brakowało tylko rzodkiewek. Ceny w ofercie hurtowej importowanych rzodkiewek wynosiły od 1,00 do 1,60 zł za pęczek. Z krajowych wczesnych warzyw, produkowanych pod osłonami, były już dostepne ogórki, pomidory, szczypiorek, natka pietruszki i sałata.

Większość nowalijek z powodu dość łagodnej zimy i niższych kosztów produkcji pod osłonami jest w bieżącym roku tańsza niż w ubiegłym. W ofercie hurtowej rynku w Broniszach pomidory malinowe polskiej produkcji w połowie marca sprzedawano w cenie od 11 do 20 zł, pomidory czerwone od 10 do 15 zł, ale dostawy były jeszcze niewielkie. Sporo było pomidorów z importu, znacznie tańszych – oferowanych od 5 do 7 zł za kilogram – sprowadzanych m.in. z Hiszpanii i Turcji. Pomimo rosnących dostaw krajowych ogórków szklarniowych w ofercie nadal były importowane, które ze względu na niższą cenę także znajdowały nabywców. Sporo było też ogórków grubobrodawkowych, tzw. do kiszenia. Ich ceny w ofercie hurtowej oscylowały wokół 9 zł za kilogram (opakowania po 5 kg). Wprawdzie początek marca był chłodny i spowodował zatrzymanie obniżek cenowych na nowalijki, ale utrzymała się normalna tendencja, że ceny warzyw spod osłon spadają, a rosną ceny warzyw z produkcji poprzedniego roku.

W porównaniu z 10. tygodniem 2017 r., cebula w ofercie hurtowej zdrożała o  1/3 i w połowie marca była sprzedawana w cenie od 45 do 85 groszy za kilogram (worki po 15 kg). Marchew oferowano w cenie od 1,00 do 1,50 zł za kilogram, czyli o około 60% drożej niż przed rokiem. Korzenie pietruszki były dwukrotnie droższe w porównaniu do 2017 r, ich cena hurtowa wahała się od 3,85 do 5,00 zł za kilogram. Powodem takiego wzrostu cen ubiegłorocznych korzeni były m.in. niższe plony  warzyw oraz dość niekorzystne warunki podczas zbioru, co skutkuje obecnie trudnościami w dobrym przechowaniu korzeni i większymi stratami przechowalniczymi. Staniały krajowe ziemniaki. W ofercie hurtowej ich cena wynosiła od 45 do 55 groszy za kilogram (worki po 15 kg). W podobnej cenie sprzedawano  pochodzące z ubiegłorocznych zbiorów ziemniaki importowane z Beneluxu. Oczywiście nadal w ofercie były tzw. młode ziemniaki  sprowadzane z Egiptu, Cypru i Francji w cenie od 1,8 zł do 2,7 zł za kilogram (worki po 10 kg).  

 

am

Źródło: WR-SRH Bronisze

 

Zobacz także więcej artykułów z tej kategorii

Facebook