Bazar i hurt

11 Kwiecień 2018

Eksport polskich pomidorów

Jak wynika z danych Eurostatu, w ciągu pierwszych 11 miesięcy 2017 r. wyeksportowano z Polski 83,3 tys. t pomidorów, czyli o 11% mniej (o 10,7 tys. t) niż w tym samym okresie 2016 r. W 2017 r. przeciętna cena skupu pomidorów na eksport wyniosła 2,78 zł/kg i była o 8% niższa (o 0,24 zł/kg) w porównaniu z 2016 r. i o 10% niższa w stosunku do średniej z 3 wcześniejszych lat (o 0,30 zł/kg).

Od czasu wstąpienia Polski do UE eksport pomidorów z Polski wykazuje tendencje wzrostowe. W 2004 r. Polska sprzedała za granicę 44,8 tys. t tych warzyw, natomiast już w 2016 r. 94,9 tys. t. Wolumen wywozu zwiększył się zatem ponad dwukrotnie. Do rozwoju sprzedaży zagranicznej przyczynia się m.in. eksport w ramach europejskich sieci handlowych.

Zauważalne są zmiany w strukturze odbiorców polskiego eksportu. W latach 2004-2010 pomidory sprzedawano przede wszystkim do krajów unijnych (53-90% wolumenu eksportu ogółem), a zwłaszcza do Wielkiej Brytanii, Czech, Niemiec oraz na Litwę. Natomiast w latach 2011-2014 większość pomidorów była wysyłana do krajów pozaunijnych (62-74% wolumenu eksportu ogółem), przede wszystkim do Rosji, na Białoruś i Ukrainę. Wraz z wprowadzeniem rosyjskiego embarga w sierpniu 2014 r., ponownie głównym odbiorcą pomidorów z Polski stały się kraje unijne. W 2015 r. do Wspólnoty trafiło 69% polskiego eksportu ogółem, natomiast w 2016 r. – 67%.

 

am

Źródło: BGŻ BNP Paribas

Zobacz także więcej artykułów z tej kategorii

Facebook