StoryEditor

Grecy na plusie

07.12.2016., 10:52h
W sezonie 2015/2016 greccy eksporterzy owoców i warzyw odnotowali znaczący wzrost wysyłki. Zdaniem INCOFRUIT – HELLAS, Greckiego Stowarzyszenia Eksporterów Owoców, Warzyw oraz Soków, nawet rosyjskie embargo nie wpłynęło negatywnie na wysyłkę świeżych produktów ogrodnictwa, a lokalnym eksporterom udało się zdywersyfikować dostawy w innych kierunkach geograficznych.

W omawianym sezonie eksport świeżych owoców i warzyw osiągnął rekordową ilość, najwyższą od ostatnich 10 lat. Jeden z największych wzrostów w eksporcie odnotowały pomarańcze – aż o 54,8% do wolumenu ponad 444,0 tys. ton o wartości 164,8 mln euro (+41,7%). Aż o 41,2% więcej w ujęciu ilościowym wyeksportowano mandarynek – 121,8 tys. ton za sumę 51,5 mln euro (+45,1%). Jednak rekordowy wzrost eksportu odnotowały cytryny – wysłano ich w porównaniu do poprzedniego sezonu aż o 260% więcej – w sumie niecałe 25,0 tys. ton. Ponad 104,0 tys. ton – czyli o 35,5% więcej wysłano jabłek i 120,7 tys. ton owoców kiwi – wzrost o niecałe 4%.

W sumie według wstępnych danych szacunkowych do końca 2016 roku Grecy wyeksportują około 1,6 mln ton owoców i warzyw wobec 1,5 mln ton w minionym roku. Łącznie w okresie od 1 stycznia do końca września br. wolumen wysyłki zamknął się w ilości 1,286 mln ton o wartości 789,5 mln euro. Tym samym w porównaniu do pierwszych dziewięciu miesięcy 2015 roku to wzrost o 29,2% w ujęciu ilościowym i 13,4% w wartościowym.

 

Źródło: FAMMU/FAPA na podstawie: Freshplaza

19. kwiecień 2024 20:56