StoryEditor

Indie są owocowo-warzywniczą potęgą

21.11.2016., 10:50h
Indie są 2. największym producentem warzyw i owoców na świecie. Indyjska produkcja jest kilkadziesiąt razy większa niż polska. Sprawdź, które gatunki są najbardziej popularne.

Indie to po Chinach drugi największy na świecie producent owoców - 81,3 mln ton oraz warzyw – niecałe 163,0 mln ton, co daje około 12,6% udział w globalnej produkcji owoców i 14% w przypadku całkowitej produkcji warzyw.

Pierwsze miejsce przypada temu krajowi w przypadku światowej produkcji imbiru, drugie miejsce w produkcji ziemniaków, cebuli, kalafiorów oraz warzyw kapustnych i okry. W przypadku produkcji owoców około 26% udział stanowi w światowych zbiorach produkcja bananów, papai – ponad 44% oraz mango - 44,1% i guawy – ponad 42,6%.

Najważniejszymi w eksporcie indyjskich owoców są mango, orzechy włoskie, banany, granaty i winogrona, a w przypadku warzyw Indie są czołowym eksporterem cebuli na świecie, okry,
ziemniaków oraz zielonych papryczek chili.

Najważniejszymi rynkami importującymi owoce i warzyw z Indii są od lat Stany Zjednoczone, Chiny, Brazylia, Indonezja, Filipiny oraz Turcja i Meksyk, a z państw unijnych Hiszpania oraz Włochy.

Źrodło: FAMMU/FAPA

24. kwiecień 2024 19:51