Bazar i hurt

Jakie ceny warzyw korzeniowych i kapusty?

Ostatnimi laty najważniejszym czynnikiem ryzyka produkcyjnego i rynkowego była pogoda. Niezależnie od powodów gorszej koniunktury zawsze powinniśmy mieć ją na względzie, zabezpieczając się finansowo na lata trudne. Paradoksalnie, klęska suszy na większym obszarze przekłada się na zwyżkę cen, co może zrekompensować straty plonów i to często z nawiązką. Zdecydowanie gorzej, gdy klęski zdarzają się regionalnie, bo wtedy rolnicy tracą plony, a rynek nie rekompensuje strat. 

fot. Pixabay

Tania pietruszka

Jesienne opady wpłynęły na poprawę plonowania. Nawet gwiazda medialna ostatnich dwóch sezonów–pietruszka – potaniała w połowie października do zaledwie 1,00 zł/kg (za korzenie do mycia). Umyte,wysokiej jakości, w handlowym kalibrze 20–40, można było sprzedać maksymalnie za 2,50 zł/kg. Oczywiście, dobry marketing zrobiony przez ogólnopolskie media spowodował, że wielu detalistów obniżało ceny znacznie wolniej niż spadały stawki otrzymywane przez producentów. Ceny detaliczne w niektórych sklepach były 3 - lub nawet 4 - krotnie wyższe niż otrzymywali plantatorzy. 

Po ile marchew, seler i ziemniaki?

Selery do mycia sprzedawano w październiku za 0,80–1,00 zł/kg. Marchew (kaliber 20–40 mm) znajdowała nabywców na rynek warzyw świeżych w cenie 0,60–0,80 zł/kg. Najniższe stawki obowiązywały w głównych rejonach produkcji. To oczywiście tajemnica handlowa, ale można się domyślać, że marchew do mrożenia na kostkę kosztowała najczęściej 0,27–0,30 zł/kg, a mniejszy kaliber na plastry– 0,33–0,38 zł/kg,w zależności od zakładu przetwórczego. Ziemniaki przeciętnie wyceniano na 1,00 zł/kg. Cena dotyczyła warzyw w I klasie jakości. Oczywiście, stawki różniły się w zależności od odmiany.

Po ile kapusty?

Kapusta biała do kiszenia wyceniana była w połowie października na średnio 0,70 zł/kg. Wyższe ceny obowiązywały w dostawach na rynek warzyw świeżych,tj. 0,70–0,90 zł/kg. Ceny kapusty czerwonej na świeży rynek kształtowały się od 0,70 do 1,40 zł/kg. Najwyższe można było otrzymać za małe główki (1–2 kg) z nalotem. Im większe główki,tym ceny transakcyjne były niższe. Kapustę czerwoną przeznaczaną do przetwórstwa sprzedawano za 0,50–0,80 zł/kg.

dr Paweł Kraciński
IERiGŻ

Zobacz także

Zobacz wszystkie

POZOSTAŁE TYTUŁY WYDAWNICTWA

Hortpress Sp. z o. o. | Realizacja Azure

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody