StoryEditor

Sezon na paprykę

10.07.2018., 11:33h

Na początku lipca rozpoczął się sezon na polską paprykę. Papryka jest warzywem o niskiej wartości kalorycznej, może być z powodzeniem stosowana w różnego rodzaju dietach odchudzających. Zawiera za to dużo węglowodanów, antyoksydantów oraz witamin i soli mineralnych. W Polsce największe zagłębie produkcyjne zlokalizowane jest na ziemi radomskiej, w gminach: Przytyk, Potworów, Klwów, Radzanów i Wyśmierzyce.

Sezon paprykowy rozpoczęła odmiana Blondy o kremowych owocach o masie 140–160 g. Odmiana ta bardzo dobrze wiąże owoce w niesprzyjających warunkach uprawy. Za kilogram tej papryki w pierwszym tygodniu lipca na rynku hurtowym w Broniszach płacono od 3 do 4 złotych.

Sukcesywnie zwiększają się dostawy kolorowych papryk z upraw pod osłonami. W drugim tygodniu lipca w sprzedaży była już polska papryka czerwona, żółta i zielona. Na poznańskim rynku hurtowym krajową paprykę czerwoną i żółtą oferowano w cenie 7-8 zł/kg, a zieloną po 5-5,6 zł/kg.

Papryka jest oferowana w workach foliowych o pojemności 5 kilogramów.

 

am

Źródło: WR-SRH Bronisze, WGRO SA Poznań

20. kwiecień 2024 06:16