StoryEditor

Spadły ceny warzyw

30.01.2017., 10:56h
W grudniu 2016 r. warzywa były z reguły tańsze niż w analogicznym czasie przed rokiem. W przypadku marchwi, kapusty i cebuli różnice cen przekraczały poziom 50%.

Jak wynika z danych zgromadzonych przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, w końcówce ubiegłego roku ceny większości warzyw były mniejsze względem analogicznego okresu w 2015 r. W omawianym czasie przeciętna cena cebuli wynosiła 0,39 zł/kg i była o prawie 60% niższa niż rok wcześniej. Jeśli chodzi o białą kapustę, średnią cenę oszacowano na 0,28 zł/kg, tj. o niemal 70% mniej niż rok temu, z kolei marchew potaniała o 56% do 0,51 zł/kg.
Analizując sytuację na polskim rynku warzyw warto jednak wziąć pod uwagę, że w 2015 r., z uwagi na gorsze plonowanie, ceny większości warzyw były relatywnie wysokie. W rezultacie, obserwowane obniżki cen są tak znaczące. Zestawiając ceny z grudnia 2016 r. ze stawkami oferowanymi w grudniu 2014 r. różnice są już zdecydowanie mniejsze i wynoszą 10% i 20% odpowiednio: dla marchwi i cebuli.
 
macka

26. kwiecień 2024 10:20