• Co wpływa na jakość borówki?

    Na globalnym rynku borówki wzrastającej produkcji towarzyszy zwiększające się zapotrzebowanie na owoce deserowe wysokiej jakości. Dbałość o jakość nabiera więc coraz większego znaczenia.
  • Szacunki zbiorów owoców jagodowych

    Według wstępnego szacunku produkcji ogrodniczej Głównego Urzędu Statystycznego, w 2018 r. produkcja owoców jagodowych w Polsce będzie zdecydowanie wyższa niż w ub.r. i to pomimo wystąpienia suszy w obecnym sezonie.
  • Maksymalny plon, minimum pozostałości

    Na plantacji dr. Piotra Baryły, prezesa Krajowego Stowarzyszenia Producentów Czarnej Porzeczki w Piotrowicach Wielkich pod Lublinem od kilku lat prowadzone są doświadczenia w uprawie czarnej porzeczki z wykorzystaniem wybranych produktów do nawożenia i ochrony roślin, w tym m.in. preparatów o działaniu biostymulującym.
  • Podsumowanie sezonu truskawkowego

    W bieżącym roku ,podobnie jak w poprzednim, pogoda znacznie odbiega od normy. W ubiegłym sezonie opady deszczu przekraczały średnie wieloletnie, co wpłynęło na duży potencjał inokulacyjny grzybów na plantacjach truskawek wiosną 2018 r. Jednak został on ostatecznie ograniczony z powodu gorącej i suchej pogody wiosną w bieżącym sezonie.
  • Moc aronii

    Choroby cywilizacyjne można spacyfikować – chociażby coraz bardziej dokuczliwy syndrom komputerowy  wywołany przez  uporczywe   wpatrywanie się w ekran, czy też podobne wysilanie wzroku podczas pracy  kierowcy zawodowego. Rozwiązanie może być  proste: trzeba raz dziennie zaaplikować szklankę soku z aronii.
  • Wsparcie ukraińskiego sadownictwa

    Na stronie „Stowarzyszenia Integracja Europa – Wschód” można przeczytać o projekcie finansowanym ze środków Ministerstwa Spraw Zagranicznych, mającym na celu wsparcie rozwoju nowoczesnego sadownictwa na Ukrainie. Poniżej szczegółowe informacje.
  • Regulacje dotyczące obrotu jagodą kamczacką – w toku…

    Jak informuje  Krajowa Rada Izb Rolniczych, w odpowiedzi na wniosek samorządu rolniczego, dotyczący problemów z wprowadzaniem do obrotu na rynek unijny owoców jagody kamczackiej, poparty przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi Główny Inspektor Sanitarny przekazał pismem z dnia 13 czerwca 2018 r. następujące wyjaśnienia:
  • Dzień Polskiej Borówki 2018

    30 czerwca na warszawskim Targu Śniadaniowym odbył się Dzień Polskiej Borówki – święto tego owocu, symboliczny początek zbiorów w Polsce i okazja, by promować wyjątkowe walory borówki. Uroczysta inauguracja sezonu połączyła konsumentów, plantatorów i dietetyków. Odbyły się prezentacje walorów borówki, degustacje świeżych owoców i borówkowych przetworów.
  • Jeżynowe trendy

    Jeżyna jest obecnie czwartym co do wielkości produkcji gatunkiem wśród roślin jagodowych uprawianym na świecie (po truskawce, malinie i borówce). Zainteresowanie produkcją owoców tego gatunku wzrosło po wprowadzeniu do uprawy nowych, bezkolcowych odmian o smacznych owocach. Owoce jeżyny stanowią bogate źródło substancji odżywczych i prozdrowotnych, takich jak przeciwutleniacze, witamina C, karotenoidy itp. Zaliczają się do owoców wyznaczających nowe trendy żywieniowe (tzw. superfood).
  • Żółte maliny

    Żółte maliny są bardzo zdrowe. Charakteryzują się wysoką zawartością witaminy C oraz polifenoli o właściwościach przeciwnowotworowych.

Facebook