• Producenci borówki opowiadają o swoich plantacjach

    Plantatorzy borówki odliczają dni, jakie pozostały do uroczystego rozpoczęcia sezonu zbiorów 1 lipca. A zanim to nastąpi opowiadają o swoich plantacjach. Celem tego jest pokazanie urody i niepowtarzalności polskich plantacji borówki jako miejsc, w których powstaje najwyższej jakości produkt. Borówka z Polski jest ceniona na wielu rynkach. Wiedza, o tym w jaki sposób produkuje się owoce jest  potrzebna konsumentom i liderom opinii.
  • Odmiany derenia

    Dereń jadalny Cornus mas L. pochodzi ze środkowej i południowo-wschodniej Europy oraz zachodniej Azji. Jest uprawiany w wielu krajach świata, również w Polsce. Rośliny mają ozdobny wygląd w marcu i kwietniu, kiedy kwitną, a także jesienią, kiedy pojawiają się na nich owoce.
  • Owoce do przetwórstwa

    Firma Bayer oraz Krajowe Stowarzyszenie Przetwórców Owoców i Warzyw zorganizowały 5 kwietnia w Puławach spotkanie skierowane do producentów owoców i warzyw przemysłowych oraz przedstawicieli zakładów przetwórczych.
  • Pracowite trzmiele

    Skuteczne zapylenie kwiatów gwarantuje powstawanie dużych i prawidłowo wykształconych owoców. Poprawia się wielkość i jakość plonów, a owoce dojrzewają bardziej równomiernie. Wysoce pracowitymi i skutecznymi owadami zapylającymi są trzmiele ziemne (Bombus terrestris).
  • Nawożenie borówki w bieżącym sezonie

    Już wiadomo, że po tegorocznej zimie o nietypowym przebiegu warunków atmosferycznych nie unikniemy strat mrozowych na plantacjach roślin jagodowych, w tym borówki. Nawożenie będzie więc odgrywało ważną rolę we wzmocnieniu i regeneracji roślin dotkniętych stratami i osłabionych po ostatnich falach mrozów.
  • Jak ochronić maliny przed przymrozkami?

    Jednym z  niezawodnych sposobów ochrony malin przed wiosennymi przymrozkami jest przykrywanie roślin agrowłókniną. Zastosowanie agrowłókniny ma także wiele innych zalet.
  • Borówkowe wyzwania

    Dynamiczny rozwój uprawy borówki wysokiej na świecie oraz aktualna sytuacja dotycząca siły roboczej w Polsce stawiają przed polskimi producentami nowe wyzwania. Najważniejsze z nich to zapewnienie wysokiej, powtarzalnej jakości owoców, wymaganej przez duże sieci handlowe oraz organizacja zbiorów przy deficycie pracowników sezonowych.
  • Jagoda kamczacka – uprawa i właściwości

    Jagoda kamczacka (Lonicera caerulea L. var. kamtschatica Sevast.) inaczej nazywana suchodrzewem jadalnym to odmiana krzewu z rodziny przewiertniowatych – wiciokrzewu sinego. Jest to jedna z najwcześniej owocujących roślin sadowniczych. W polskich warunkach  jagody dojrzewają na przełomie maja i czerwca, a więc przed innymi owocami sezonowymi.
  • Uszkodzenia mrozowe plantacji truskawek

    Po przejściu fali mrozów, na przełomie lutego i marca oraz nadejściu kilkudniowej odwilży zaczynają spływać od Plantatorów z całej Polski pierwsze informacje o stanie przezimowania roślin.
  • Malina purpurowa

    W spółce Niwa Hodowla Roślin Jagodowych trwają prace nad najnowszą odmianą maliny o purpurowych owocach. Badany klon hodowlany maliny purpurowej zostanie zgłoszony w grudniu 2018 r. do tymczasowej ochrony prawnej.

Facebook