Uprawa owoców miękkich

Aminokwasy i mikroelementy dla malin

Kilka sprawdzonych, przetestowanych rozwiązań, dotyczących poprawy właściwości gleby oraz podniesienia jakości owoców maliny w uprawie polowej i tunelowej oferuje firma Osadkowski. Informacje na ten temat przekazał Albert Zwierzyński z tego przedsiębiorstwa. 

Firma Osadkowski testowała i oceniała kilka produktów podczas kilkuletniego projektu Malinowe Factory, prowadzonego w gospodarstwie dr. Pawła Krawca w Karczmiskach na Lubelszczyźnie, we współpracy z firmą Hortus Media. Jednym z badanych preparatów był nawóz Terra Sorb Radicular przeznaczony do fertygacji. Produkt ten zawiera wolne aminokwasy (6%)., azot (3%), fosfor (1%) i materię organiczną (8%). Stosowany z innymi składnikami pokarmowymi w pożywce, wpływa na lepsze przyswajanie przez rośliny dostarczonych pierwiastków. Ponadto stymuluje strefę korzeniową roślin do wytwarzania korzeni włośnikowych. Jak mówił A. Zwierzyński, w uprawie malin, zwłaszcza na podwyższonych zagonach, nawóz ten warto stosować łącznie z preparatem opartym na związkach humusowych H-850WG, który poprawia właściwości fizyko-chemiczne gleby. – Optymalne stosunki wodno-powietrzne w podłożu są najważniejszym parametrem wzrostu i rozwoju systemu korzeniowego. Gleba o dobrej zdolności wymiany gazowej stwarza korzystne warunki dla rozwoju i namnażania się pożytecznych mikroorganizmów glebowych, co również przekłada się na lepszy wzrost i rozwój roślin. W konsekwencji, dobrze odżywione rośliny dają wysokie plony owoców najwyższej jakości – tłumaczył specjalista. 

Prelegent polecał także nawóz Barrier Si-Ca, który zawiera 14,8% wapnia i 24% krzemu. Wspólne działanie tych dwóch pierwiastków ma wzmacniający i ochronny efekt, gdyż po aplikacji produktu na powierzchni rośliny tworzy się dodatkowa,  ochronna warstwa wapniowo-krzemowa. Dzięki  takiemu wzmocnieniu, owoce  malin są jędrniejsze, trwalsze i mniej podatne na uszkodzenia mechaniczne oraz oparzenia słoneczne. Ponadto zachowują świeżość przez dłuższy czas i lepiej znoszą warunki przechowywania oraz transportu.

Nie mniej ważną cechą niż trwałość i jakość owoców jest ich atrakcyjny wygląd. Produktem, który ma pozytywny wpływ na walory wizualne jest nawóz mineralno-organiczny Ener-K. Zawiera on fosfor (15%), potas (10%), bor (0,01%) i molibden (0,02%), wzbogacone o związki organiczne. Dzięki temu unikalnemu połączeniu, nawóz zastosowany przed zbiorami i w okresie zbiorów malin, poprawia wielkość owoców, ich wygląd (nadaje im połysk i blask) oraz smak. – Prowadząc produkcję malin od wiosny do jesieni warto przemiennie opryskiwać rośliny nawozami Barrier Si-Ca i Ener-K, aby udoskonalić oraz zachować jakość owoców. Należy pamiętać, że produkcja owoców wysokiej jakości to systematyczna i niełatwa praca w całym sezonie uprawy – mówił A. Zwierzyński.

am

Zobacz także więcej artykułów z tej kategorii

Facebook