StoryEditor

Czarna malina

06.12.2018., 11:44h

Malina czarna jest odrębnym gatunkiem należącym do rodzaju Rubus. W Polsce uprawiana jest na niewielką skalę na plantacjach towarowych, może być jednak ciekawym sposobem na rozszerzenie asortymentu czy dywersyfikację upraw w gospodarstwie.

Malina czarna cechuje się cennymi właściwościami odżywczymi i prozdrowotnymi. W porównaniu z innymi owocami jagodowymi, odznacza się najwyższą zawartością antocyjanów (ciemnych barwników), polifenoli i najwyższą wartość antyoksydacyjną. Cechy te sprawiają, że jej owoce świetnie wpisują się w trendy dotyczące zdrowego odżywiania oraz żywności o wysokiej wartości zdrowotnej, tzw. superfoods.

 

O odmianach, uprawie w Stanach Zjednoczonych i w Polsce, a także o ciekawych pomysłach na zagospodarowanie i sprzedaż owoców pisze Katarzyna Król-Dyrek, specjalistka ze spółki Niwa Hodowla Roślin Jagodowych na łamach grudniowego wydania „Owoców Jagodowych”.

 

Zachęcamy do zapoznania się z artykułem oraz prenumeraty czasopisma na 2019 rok.

 

am

18. kwiecień 2024 09:19