Uprawa owoców miękkich

Dlaczego warto się zrzeszać?

Dominika Kozarzewska, prezes Grupy Producentów Owoców „Polskie Jagody” podczas  X Forum Rynku Spożywczego i Handlu, które odbyło się na początku listopada br, w Warszawie, mówiła o potrzebie konsolidacji producentów żywności – w tym owoców i warzyw. Przedstawiła także płynące z tego korzyści, na przykładzie zarządzanej przez nią grupy, zrzeszającej producentów borówki amerykańskiej.

Jak przekazała, w grupie „Polskie Jagody” standardem jest koncentracja wokół jakości. Grupa ma wszelkie możliwe certyfikaty, które udało się zdobyć dzięki połączeniu sił. Wiele z nich nie jest dostępnych ani możliwych do wprowadzenia przez pojedynczych producentów. Ponadto zrzeszeni producenci borówki wprowadzili również własne, wewnętrzne standardy, aby zapewnić jakość owoców po zbiorach. Grupa prowadzi także wspólny marketing, jest obecna na międzynarodowych targach, dzięki czemu ma odbiorców na całym świecie. Konsolidacja producentów pozwala także umocnić pozycję w partnerskich rozmowach z sieciami handlowymi.

 

am

Zobacz także więcej artykułów z tej kategorii

Facebook