StoryEditor

Hodowla świdośliwy w Polsce

03.03.2016., 10:19h
Uprawa świdośliwy olcholistnej dopiero raczkuje. Zainteresowanie nowym gatunkiem wśród producentów jest spore. Czy mogą oni liczyć na polskie odmiany, przystosowane do naszego klimatu?

Początki uprawy świdośliwy olcholistnej datuje się na połowę XX wieku. Do tej pory na całym świecie jest niewiele ośrodków, które prowadzą prace hodowlane w zakresie uzyskania nowych odmian tego gatunku. W Polsce tą tematyką, od 2010 roku, zajmuje się Zakład Hodowli Roślin Ogrodniczych Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach. 

Celem prowadzonych prac hodowlanych jest wyselekcjonowanie nowych odmian, które będą charakteryzowały się lepszymi walorami produkcyjnymi roślin i użytkowymi owoców. Hodowcy zwracają uwagę na dobre przystosowanie roślin do lokalnych warunków klimatyczno-glebowych. Prowadzone prace mają także na celu wyhodowanie odmian, z których owoce będzie można zbierać mechanicznie. Ważna jest również odporność oraz cechy jakościowe owoców. 

Program hodowli świdośliwy olcholistnej, ze względu na duże zainteresowanie, został wpisany  do Programu Wieloletniego, prowadzonego przez IO w Skierniewicach w latach 2014-2020. Oznacza to, że na dalsze prace hodowlane są przeznaczone środki finansowe pochodzące z Ministerstwa Rolnictwa. 

Na tę chwilę posadzono około 3000 siewek. Większość z nich weszła już w okres owocowania i są obecnie poddawane ocenie oraz selekcji. Na pierwsze polskie odmiany świdośliwy poczekamy najpawdopodobniej jeszcze kilka lat. Dodatkowo na Uniwersytecie Warmińsko-Mazurskim w Olsztynie są prowadzone badania plonowania oraz jakości owoców pięciu polskich klonów selekcyjnych i trzech odmian kanadyjskich. Średnio z 1 krzewu zbierano nieco ponad 1 kg owoców. 

mk

20. kwiecień 2024 00:56