StoryEditor

Jagoda kamczacka – uprawa i właściwości

29.03.2018., 11:22h

Jagoda kamczacka (Lonicera caerulea L. var. kamtschatica Sevast.) inaczej nazywana suchodrzewem jadalnym to odmiana krzewu z rodziny przewiertniowatych – wiciokrzewu sinego. Jest to jedna z najwcześniej owocujących roślin sadowniczych. W polskich warunkach  jagody dojrzewają na przełomie maja i czerwca, a więc przed innymi owocami sezonowymi.

Jagoda kamczacka uchodzi za roślinę stosunkowo łatwą w uprawie. Krzewy są odporne na mróz, wiosenne przymrozki i niską temperaturę, dobrze znoszą również okresowe susze i są tolerancyjne na choroby i szkodniki. Gatunek ten wymaga zapylenia krzyżowego, pyłkiem innej odmiany, dlatego zaleca się sadzenie dwóch, trzech odmian o zbliżonym terminie kwitnienia. Jagody można zbierać mechanicznie, gdyż dojrzewają równocześnie i łatwo się osypują, a przy tym zachowują wysoką jakość. Zbiór można przeprowadzić tradycyjnymi kombajnami do owoców jagodowych.

Owoce wyróżniają się cennymi właściwościami prozdrowotnymi. Są wykorzystywane przez przemysł przetwórczy i farmaceutyczny. Jagody nowych odmian, cechujące się dużymi rozmiarami i dobrym smakiem coraz częściej oferowane są również w stanie świeżym, na rynku owoców deserowych.

Więcej na temat uprawy i właściwości prozdrowotnych jagody kamczackiej w 3 numerze czasopisma „Owoce Jagodowe”.

am

19. kwiecień 2024 04:10