StoryEditor

Jeżynowe trendy

12.06.2018., 11:30h

Jeżyna jest obecnie czwartym co do wielkości produkcji gatunkiem wśród roślin jagodowych uprawianym na świecie (po truskawce, malinie i borówce). Zainteresowanie produkcją owoców tego gatunku wzrosło po wprowadzeniu do uprawy nowych, bezkolcowych odmian o smacznych owocach. Owoce jeżyny stanowią bogate źródło substancji odżywczych i prozdrowotnych, takich jak przeciwutleniacze, witamina C, karotenoidy itp. Zaliczają się do owoców wyznaczających nowe trendy żywieniowe (tzw. superfood).

Przeciwutleniacze obecne w roślinach spełniają ważną rolę w hamowaniu wolnych rodników tlenowych, chroniąc tym samym organizm człowieka przed wieloma chorobami neurodegeneracyjnymi, nowotworowymi, chorobami układu sercowo-naczyniowego, cukrzycą, chorobą Alzheimera czy Parkinsona. Jeżyny mają również właściwości przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze i przeciwwirusowe. Właściwości te mogą okazać się cenną strategią przeciwdziałania wielu chorób, zwłaszcza w czasach wzrastającego występowania oporności drobnoustrojów na antybiotyki.

Więcej o uprawie i odmianach jeżyny można przeczytać w artykule dr Agnieszki Orzeł ze spółki Niwa Hodowla Roślin Jagodowych, opublikowanym na łamach najnowszego numeru „Owoców Jagodowych”. Zachęcamy do lektury!

am

19. kwiecień 2024 19:13