Uprawa owoców miękkich

Kamczacka przed borówką

Jednym z atutów jagody kamczackiej jest jej wczesność – owoce są dostępne już w czerwcu.

Boże Ciało (15 czerwca). Na plantacji jagody kamczackiej 40 Ukraińców, którzy są zatrudnieni w branży odzieżowej H&M. Dzień wolny od pracy w H&M wykorzystują przy zbiorach. Właściciel tej plantacji ma dzisiaj odbiorcę na cały zbiór. Owoce odmiany Wojtek są już
w pełni dojrzałe. Pracownicy potrząsają pędami nad rozłożonymi tacami. Owoce sypią się wraz z częścią liści. W przechowalni liście i zanieczyszczenia są odwiewane od owoców.

Ten sam świąteczny dzień. Plantacja młodsza – czteroletnia, nawadniana kroplowo. Dwie odmiany – Wojtek i Zojka. Dwudziestoosobowa grupa zbieraczy również z Ukrainy. Inna technologia zbioru – ręczny wprost do pojemników. W każdym ma być 125 g. Temperatura 30oC. Z zebranymi owocami trzeba szybko uciekać do przechowalni, gdzie po odsortowaniu owoców gorszej jakości i zważeniu, pojemniki trafiają do chłodni. Są przeznaczone na rynek detaliczny. – Płacimy ludziom za godziny, nie pracują na akord, bo jakość zebranych owoców byłaby niższa, a na jakości zależy nam najbardziej – stwierdza właściciel. Na tej plantacji jest to pierwszy rok zbioru towarowego. Rok testowy. Sprawdzanie zależności między kosztami i zyskami. kw 

Zobacz także więcej artykułów z tej kategorii

Facebook