StoryEditor

Koszty produkcji truskawek

03.04.2017., 11:00h
Jak kształtowały się koszty uprawy truskawek w roku 2016?
Od czego zależał zysk?

Zysk głównie zależał od przeznaczenia truskawek i od uzyskanego plonu.
Największy udział w kosztach produkcji stanowi praca zbieraczy, wynosi ona  prawie 50%. Przedstawiamy dwa warianty uprawy różniące się końcowym odbiorcą oraz uzyskanym plonem. Jak widać na tych dwóch przykładach, produkcja i sprzedaż na rynek detaliczny była bardziej dochodowa.

Koszty produkcji truskawek (tys. zł/ha)

Truskawka do przetwórstwa (odszypułkowana) plon 8,64 t/ha

  • Koszty pośrednie 3,47
  • Praca mechaniczna 2,25
  • Amortyzacja plantacji 4,03
  • Pozostałe koszty bezpośrednie 1,56
  • Zbiór owoców 11,26
  • Ochrona 2,30

Pielęgnacja (odchwaszczanie, nawożenie, nawadnianie) 1,75
Łącznie koszty: 26,62
Średnia cena w 2016 roku w zł/kg: 3,30
Zysk: 1,89

Truskawka deserowa (uprawa na zagonach) plon 15,86 t/ha

  • Koszty pośrednie 3,68
  • Praca mechaniczna 3,63
  • Amortyzacja plantacji 6,99
  • Pozostałe koszty bezpośrednie 2,34
  • Zbiór owoców 23,14
  • Ochrona 4,32
  • Pielęgnacja (odchwaszczanie, nawożenie, nawadnianie) 2,93

Łącznie koszty: 47,03
Średnia cena w 2016 w zł/kg: 6,12
Zysk: 50,03

 

25. kwiecień 2024 01:20