Uprawa owoców miękkich

01 Sierpień 2018

Moc aronii

Choroby cywilizacyjne można spacyfikować – chociażby coraz bardziej dokuczliwy syndrom komputerowy  wywołany przez  uporczywe   wpatrywanie się w ekran, czy też podobne wysilanie wzroku podczas pracy  kierowcy zawodowego. Rozwiązanie może być  proste: trzeba raz dziennie zaaplikować szklankę soku z aronii.

Właściwości lecznicze w latach 70. odkrył dla Polaków prof. Jan Oszmiański z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. Co więcej, udowodnił jak zniwelować cierpki smak tej super jagody. Wystarczy dodać mielonego lnu.

Ten cierpki, mały, niepozorny owoc kryje w sobie witaminę C, witaminy z grupy B, witaminę E, beta karoten, błonnik, mangan, miedź, czy jod, a także bogactwo nadających jej ciemną barwę antocyjanów. W Polsce produkuje się ogromne ilości tego owocu ok. 50 tys. ton, a  90%  światowej produkcji pochodzi z naszego kraju. Najwięcej plantacji znajduje się na górskich, słonecznych zboczach Małopolski. Jest odporną na choroby i szkodniki rośliną, nie wymaga wiele od gleby, potrafi przetrwać mrozy, dodatkowo stanowi również wspaniałą dekorację, obsypując się białymi kwiatkami na wiosnę, ciemnymi owocami w lecie oraz pięknymi żółto-czerwonymi liśćmi jesienią.

Sprowadzenie jej z dzikich prerii amerykańskich do Europy zawdzięczamy Miczurinowi, słynnemu rosyjskiemu botanikowi, który wyhodował rozmaite nowe gatunki roślin i miał zapędy do całkowitego przekształcania przyrody. Za aronię jednak powinniśmy mu być wdzięczni. Jej owoce są niezwykle bogate w składniki, które pomagają nam obronić się przed chorobami cywilizacyjnymi takimi jak: nadciśnienie, miażdżyca, nowotwory.

Cierpki smak owocu, który zawdzięcza dużej zawartości garbników, sprawia, że aronia jedzona na surowo ma niewielu zwolenników. Możemy jeść ją prosto z krzaka, jednakże wiele bardziej przystępną formą spożycia są różnego rodzaju przetwory takie jak między innymi sok - szczególnie w jakości ekologicznej.

Tyle zalet a tak nieproporcjonalnie małe zainteresowanie konsumentów przy paradoksalnie wysokiej produkcji w naszym kraju. Może czas zmodyfikować szyld na firmie pana Grzegorza Muchy właściciela firmy P.O.W. KAMIONNA, należącej do Stowarzyszenia „Polska Ekologia”,  na „Przetwórstwo leczniczych owoców i warzyw” – w Kamionnej (oraz na innych aroniowych  gospodarstwach i przetwórniach).

macka

źródło: inf. prasowa Stowarzyszenia „Polska Ekologia”

Zobacz także więcej artykułów z tej kategorii

Facebook