Uprawa owoców miękkich

Polska największym producentem aronii

Owoce aronii wykorzystuje się przede wszystkim w przemyśle przetwórczym i zamrażalniczym do produkcji wartościowych przetworów, jak soki, napoje, nektary, dżemy, konfitury, wina i nalewki, do suszenia oraz jako dodatek do innych owoców. Mogą być także cennym dodatkiem do mięsa i drobiu.

Fot. pixabay

W ramach konferencji z cyklu „Owoce – Polska smakuje” – „Czas na polskie superowoce!” podsekretarz stanu Rafał Romanowski oraz główny inspektor sanitarny Jarosław Pinkas 13 sierpnia br. zachęcali do jedzenia polskich owoców aronii.

Podczas konferencji, która odbyła się w siedzibie Głównego Inspektora Sanitarnego miała miejsce prezentacja soków i dżemów w różnych wariantach smakowych: aronia, aronia plus len, aronia plus jabłko, aronia plus porzeczka, aronia plus rokitnik, aronia plus malina, aronia plus truskawka, dżem aroniowo-gruszkowy i aroniowo-śliwkowy, konfitury i syrop aroniowy, malinowo-aroniowy, aronia suszona, aronia kandyzowana, miód aroniowy oraz innowacyjne produkty z aronii, w tym błonnik aroniowy, liofilizat aroniowy w kapsułkach, proszek liofilizowany i koncentrat aroniowy.

Aktualnie w Polsce powierzchnia uprawy aronii wynosi ok. 4 tys. ha, a roczne zbiory od 40 do 60 tys. ton. Polska jest największym producentem tych superowoców, aroniowych produktów i półproduktów: koncentratów i mrożonek.

Głównymi odbiorcami aronii są Korea Południowa, Japonia i Chiny. Społeczeństwa o wysokiej świadomości żywieniowej, poszukujące na całym świecie produktów przydatnych jako środek zapobiegawczy i leczniczy przeciw szkodliwemu działaniu promieniowania. Aronia ma zdolność wyłapywania metali ciężkich i izotopów radioaktywnych. Te właściwości zawdzięcza dużej zawartości naturalnej witaminy P.

Owoce, przetwory i mrożonki aronii są bardzo bogate w barwniki antocyjanowe. Zawierają witaminy: C, P, PP, B2, B6, E i karotenoidy (prowitaminę A) oraz mikroelementy, takie jak: rad, molibden, bor, żelazo i jod.

Wyjątkowy skład witamin pozwala zaliczyć superowoc aronii do roślin leczniczych. Związki bioaktywne owoców aronii wiążą wolne rodniki, metale ciężkie, działają przeciwzapalnie, przeciwrakotwórczo, przeciwbakteryjnie, przeciwgrzybicznie i antyalergicznie.

Cenną właściwością owoców aronii jest wyjątkowy skład witamin, pozwalający zaliczyć aronię do roślin leczniczych i superowoców. Oprócz witaminy P zawierają również witaminy: C, PP, B2, B6, E i karotenoidy (prowitaminę A) oraz mikroelementy, takie jak: rad, molibden, bor, żelazo i jod.

W prezentacji zalet aronii uczestniczyli m.in. przedstawiciele Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw,  Krajowego Zrzeszenia Plantatorów Aronii „Aronia Polska”, Stowarzyszenia Plantatorów Borówki Amerykańskiej, Krajowego Stowarzyszenia Producentów Czarnych Porzeczek, Stowarzyszenia Plantatorów Truskawki, Stowarzyszenia Plantatorów MiniKiwi, Stowarzyszenia Plantatorów Jagody Kamczackiej i Partnera Merytorycznego – Fundacji Promocji Polskiej Borówki.

Maciej Kania
Źródło: KUPS

Zobacz także

Zobacz wszystkie

POZOSTAŁE TYTUŁY WYDAWNICTWA

Hortpress Sp. z o. o. | Realizacja Azure

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody