Uprawa owoców miękkich

„Polskie Jagody” znad Tanwi

Technologia produkcji borówki wysokiej zmienia się. Coraz częściej nowoczesne gospodarstwa uprawiają ją pod osłonami, częściowo mechanizują zbiór, budują sortownie i chłodnie, pomagające w uzyskaniu towaru najwyższej jakości.

Na plantacji w Olchowcu na Roztoczu rosną wyłącznie borówki wysokie. Wśród nich młode roczne nasadzenia, a także kilkunastoletnie, z przewieszającymi się pod ciężarem owoców pędami. Część krzewów znajduje się pod osłonami. Ich zadaniem jest ochrona owoców przed opadami, szczególnie gradem i spadkami temperatur, przede wszystkim wiosną i jesienią, co umożliwia m.in. przyspieszenie i wydłużenie okresu zbioru owoców.

– Uprawa borówki amerykańskiej jest kontynuacją tradycji rodzinnej – mówi pani Dominika. – Rodzice uprawiają krzewy borówki w okolicach Warszawy już od 40 lat. Plantacja na Zamojszczyźnie, zwana „Plantacją nad Tanwią” powstała w 2003 r. Założyli ją Dominika Kozarzewska z mężem Maciejem, rodzicami Hanną i Janem Karwowskimi oraz państwem Celiną i Januszem Żakami, tworząc spółkę. W ciągu kolejnych lat zmieniał się skład wspólników, „Plantacja nad Tanwią” rozrosła się do 165 ha, a pani Dominika stoi obecnie na czele Grupy Producentów Owoców „Polskie Jagody”. Gospodarstwa członków grupy usytuowane są na skraju Parku Krajobrazowego Puszczy Solskiej, w miejscu o czystym powietrzu, glebie i wodzie. Więcej w numerze 11/2015 WiOM, s. 26-29.  Ewa Krysztofiak

Zobacz także

Zobacz wszystkie

POZOSTAŁE TYTUŁY WYDAWNICTWA

Hortpress Sp. z o. o. | Realizacja Azure