Ważne informacje

Uprawa owoców miękkich

Produkcja borówki jest bardzo wymagająca

Borówka ma dobrą prasę. Z dietetycznego punktu widzenia nie ma słabych punktów. W mediach jest wiele informacji o jej walorach i stałej obecności w rankingach najzdrowszych owoców. Popularność i ilość sukcesów, w tym eksportowych, sprawia, że również jej produkcja postrzegana jest jako bezproblemowa. Tuż przed rozpoczęciem zbiorów plantatorzy zwracają uwagę na to, że produkcja borówki jest bardzo wymagająca.

Przed polskim konsumentem jest jeszcze wiele do odkrycia jak chodzi o borówkę. Jest bardzo polska, jest produkowana na wysokich standardach. W Polsce jest praktycznie w 100% zbierana ręcznie. Nasi producenci tworzą najbardziej wymagające na świecie standardy jej zbioru, tak by dłużej zachowywała świeżość, wartości zdrowotne i smak świeżo zebranych owoców. Jej jakość zachwyca handlowców i dietetyków. Jest produktem bez wad, dowodem, że zdrowe słodycze istnieją. To superfood, owoc XXI wieku.

– Ludzie powinni znać borówkę od podszewki. Czyli wiedzieć, w jaki sposób jest produkowana oraz to, jakie korzyści niesie spożywanie borówki, ponieważ jest owocem bardzo zdrowym, bardzo smacznym, który bardzo lubią dzieci. Tak naprawdę, może być przysmakiem zastępującym słodycze. Jednocześnie produkcja borówki jest bardzo wymagająca. Dlatego warto, aby konsumenci mieli świadomość tego, jak dużo potrzeba włożyć w to pracy. Konsumenci powinni wiedzieć, jak zdrowym i smacznym jest owocem, a jednocześnie mieć świadomość, jak wiele pracy potrzeba do wyprodukowania owoców dobrej jakości. Godne wsparcia są wszelkie inicjatywy, które promują zdrową żywność, zdrowy tryb życia i walory właśnie tak zdrowych produktów, jakim jest borówka – mówi Tomasz Domański z Koppert Polska.

– Borówka to jest produkt ekologiczny. Rośnie z daleka od wielkich miast, z daleka od szos. Często te plantacje trudno znaleźć, bo najczęściej są zlane, ładnie skomponowane, z naturalnym środowiskiem – mówi Paweł Pintwała, Ekspert ds. Agro Banku BGŻ BNP Paribas.

– Sukcesy eksportowe polskich plantatorów opierają się o wysokie standardy produkcji i szacunek dla natury. Sezon na polską borówkę zacznie się 1 lipca, a zbiory potrwają do końca września. Teraz w czasie przygotowań do sezonu zbiorów jest czas, by pokazywać jak bardzo wymagająca jest produkcja. Cieszę się, że tyle mówimy o naszej pracy. Świadomość to naprawdę fundament pozycji borówki, owoców jagodowych, owoców – mówi Katarzyna Grzegrzółka-Parafiniuk z Fundacji Promocji Polskiej Borówki.

 

am

Źródło: Fundacja Promocji Polskiej Borówki

Zobacz także

Zobacz wszystkie

POZOSTAŁE TYTUŁY WYDAWNICTWA

Hortpress Sp. z o. o. | Realizacja Azure