Uprawa owoców miękkich

Świeże jagody Goji

Świeże jagody Goji, pochodzące z ekologicznej uprawy prowadzonej w Mołdawii zostały uznane za najbardziej innowacyjną nowość na polskim rynku i nagrodzone tytułem „Produkt Roku 2017” w konkursie Fresh Market Award, rozstrzygniętym 21 września br. podczas konferencji handlowej Fresh Market.

Jedyną firmą, która oferuje w Polsce świeże jagody Goji, w dodatku prosto z ekologicznej plantacji jest rodzinne przedsiębiorstwo Dilbar. Świeże jagody Goji z uprawy prowadzonej w Mołdawii dostarczane są na polski rynek w 24 h od zamówienia, co gwarantuje świeżość produktu i oferowane w wygodnych opakowaniach jednostkowych po 125 g.

Na rodzinnej plantacji nie stosuje się  chemicznych nawozów i środków ochrony roślin co potwierdzają badania wykonywane co roku na plantacji.

Świeże owoce Goji są o wiele zdrowsze i bardziej wartościowe, niż popularne w Polsce suszone owoce Goji pochodzące z Chin, które w procesie suszenia zostały pozbawione witamin. Wielu ekspertów żywieniowych potwierdza właściwości odżywcze i prozdrowotne tych owoców. W publikacji Davida Wolffa pt. „Superżywność, jedzenie i medycyna przyszłości” jagody Goji są wymieniane na pierwszej pozycji wśród tzw. superżywności.

Świeże owoce Goji zawierają 50 razy więcej witaminy C niż pomarańcza oraz takie witaminy, jak B1, B2, B6 i E. Są kompletnym źródłem białka. Zawierają 19 różnych aminokwasów, w tym 8 aminokwasów egzogennych (które występują, tylko w pożywieniu i nie są produkowane w organizmie ludzkim) oraz 21 pierwiastków śladowych – m.in. cynk, żelazo, miedź, wapno, german (o działaniu antynowotworowym), selen, fosfor.  Jest w nich 3 razy więcej żelaza niż w szpinaku. Świeże jagody Goji skutecznie zapobiegają chorobom nowotworowym, procesom starzenia, hipertonii, nieprawidłowemu ciśnieniu krwi i wzmacniają układ immunologiczny. Spożycie około 70 sztuk, czyli już 30-50 g świeżych owoców dziennie, wystarczy, by dostarczyć organizmowi optymalną porcję zdrowia i cennych składników odżywczych.

Właściwości prozdrowotne świeżych owoców Goji potwierdzają zarówno źródła z literatury, jak również Centrum Monitoringu i Atestacji Żywności, oraz naukowcy z Uniwersytetu Rolniczego im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.

Zapraszamy do obejrzenia galerii zdjęć z konferencji Fresh Market.

 am

Galeria zdjęć

Fresh Market 2017

Zobacz także

Zobacz wszystkie

POZOSTAŁE TYTUŁY WYDAWNICTWA

Hortpress Sp. z o. o. | Realizacja Azure

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody