Uprawa owoców miękkich

26 Czerwiec 2018

Żółte maliny

Żółte maliny są bardzo zdrowe. Charakteryzują się wysoką zawartością witaminy C oraz polifenoli o właściwościach przeciwnowotworowych.

Ze względu na delikatny i słodki smak żółte maliny są lubiane zwłaszcza przez dzieci. W połączeniu z ich wartością odżywczą i prozdrowotną mogą stanowić ciekawą propozycję produktu skierowanego do najmłodszych konsumentów – np. oferowane jako zdrowa, słodka przekąska dla dzieci.

W Polsce do tej pory dostępna była jedna odmiana o żółtym kolorze owoców – ‘Poranna Rosa’. Testowane są jednak kolejne. Prace nad nowymi odmianami malin o żółtych owocach są prowadzone m.in. w spółce Niwa Hodowla Roślin Jagodowych oraz w Zakładzie Doświadczalnym Oceny Odmian w Masłowicach k. Wielunia.

O zaletach żółtych malin oraz ich uprawie i hodowli można przeczytać w artykule dr Agnieszki Orzeł z firmy Niwa Hodowla Roślin Jagodowych, opublikowanym w nr 2/2018 „Owoców Jagodowych”.

am

 

Zobacz także więcej artykułów z tej kategorii

Facebook