StoryEditor

Będzie sałata na Wielkanoc

18.04.2019., 11:53h
Małgorzata i Sławomir Żukowscy  (Duchowizna, gmina Zakroczym) prowadzą gospodarstwo na niecałym hektarze. Sałaty uprawiają w tunelach foliowych nieogrzewanych oraz na polu.

Pierwsze partie rozsady sadzili na początku marca. Okrywali ją agrowłókniną a w tunelu stosowali podwieszkę z folii.

Do najwcześniejszej uprawy wybierają sałatę masłową Jolito, Tombelo, Torpedo i pod numerem 43-338. Z sałat rzymskich mini sadzą odmianę Rios, a z typu midi – Octavius. W uprawie znaczny udział ma sałata dębolistna czerwona Cornouai o barwie liści określanej jako potrójna czerwień. Z sałat liściowych karbowanych sadzona jest Lozano, ale tylko do najwcześniejszej uprawy w tunelach i na polu. Z sałat liściowych czerwonych wybierają Antonet, a z endywii – Cigal.

Więcej w majowy numerze WiOM

Maciej Kania
źródło: Marta Szyperek – relacja ze spotkania

24. kwiecień 2024 03:31