Ważne informacje

Uprawa warzyw

Będzie sałata na Wielkanoc

Małgorzata i Sławomir Żukowscy  (Duchowizna, gmina Zakroczym) prowadzą gospodarstwo na niecałym hektarze. Sałaty uprawiają w tunelach foliowych nieogrzewanych oraz na polu.

Fot. Szyperek

Pierwsze partie rozsady sadzili na początku marca. Okrywali ją agrowłókniną a w tunelu stosowali podwieszkę z folii.

Do najwcześniejszej uprawy wybierają sałatę masłową Jolito, Tombelo, Torpedo i pod numerem 43-338. Z sałat rzymskich mini sadzą odmianę Rios, a z typu midi – Octavius. W uprawie znaczny udział ma sałata dębolistna czerwona Cornouai o barwie liści określanej jako potrójna czerwień. Z sałat liściowych karbowanych sadzona jest Lozano, ale tylko do najwcześniejszej uprawy w tunelach i na polu. Z sałat liściowych czerwonych wybierają Antonet, a z endywii – Cigal.

Więcej w majowy numerze WiOM

Maciej Kania
źródło: Marta Szyperek – relacja ze spotkania

Zdjęcia do artykułu

Rzymska mini Rios i dębolistna Cornouai fot. Szyperek
odmiana Lozano fot. Szyperek
Masłowa Torpedo będzie gotowa do zbioru przed Wielkanocą fot. Szyperek
Podwieszka z folii ogranicza straty ciepła fot. Szyperek
Sałata pod osłonami fot. Szyperek
Sałata pod osłonami fot. Szyperek
Sałata pod osłonami fot. Szyperek
Sałata pod osłonami fot. Szyperek
Sałata pod osłonami fot. Szyperek

Zobacz także

Zobacz wszystkie

POZOSTAŁE TYTUŁY WYDAWNICTWA

Hortpress Sp. z o. o. | Realizacja Azure