Uprawa warzyw

06 Listopad 2018

Cebula z mozaikowych pól

W gospodarstwie Marioli i Michała Sobeckich z miejscowości Trzemżal odbył się Dzień Cebuli firmy Bejo.

Krzysztof Kuczyński przedstawił program nawożenia cebuli w technologii firmy Adob. Natomiast Łukasz Basiak z firmy Agraplant polecał w uprawie warzyw stosowanie humusów i produktów bakteryjnych, które poprawiają strukturę gleby i niwelują rozwój patogenów w glebie.

Konieczne nawadnianie

Rok 2018 jest trudny – zdaniem Jakuba Sobeckiego z firmy Bejo – dla producentów warzyw, nie tylko w kraju, ale i w całej Europie, ze względu na warunki pogodowe (brak opadów, wysokie temperatury). Na polach znajdowała się kolekcja odmian cebul od wczesnych, średnio wczesnych oraz późnych do długiego przechowywania. Właśnie ze względu na trudne warunki pogodowe właściciel zastosował czterokrotne nawadnianie upraw w dawkach od 15 do 20 litrów. Wskazane to także było ze względu na mozaikowatość gleb, ponieważ występują klasy od IIIb do V na jednym polu. Nowością w ofercie firmy jest odmiana Hytune F1 – średnio wczesny Rijnsburger z przeznaczeniem na rynek warzyw świeżych, do przechowywania (nawet do końca marca). Cebule są wyrównane, okrągłe oraz bardzo twarde, o twardej łusce koloru żółtego. Ma mocny system korzeniowy i charakteryzuje się wysoką plennością. Okres wegetacji wynosi około 125 dni, norma wysiewu od 0,75 do 1 mln nasion na hektar.

Wśród odmian białych zyskujących z roku na rok na popularności (około 150 ha) firma poleca 
White Wing F1. Bardzo plenna wczesna odmiana, o białych łuskach w typie czosnkowym, przeznaczona na rynek warzyw świeżych i do suszenia. Ze względu na ostry smak jest wykorzystywana jako atrakcyjny dodatek i surowiec w kuchni. Odmiana wysiewana w ilości od 0,75 do 1 mln nasion na hektar, przeznaczona do zbioru w połowie sierpnia. Nadaje się do przechowywania do końca grudnia.

Nowość herbicydowa

Od 3 maja 2018 r. uzyskał rejestrację w cebuli Wing P 462,5 EC firmy BASF. Zdaniem Macieja Wity zgodnie z zaleceniami środka nie powinno się stosować bezpośrednio po siewie. Natomiast stosuje się go po wschodzie cebuli.

Takie zalecenie występuje, ponieważ cebula w trakcie kiełkowania jest bardzo wrażliwa na substancje aktywne. Zgodnie z etykietą Wing P można w sezonie zastosować w ilości 4 litrów na hektar. Należy jednak pamiętać, że zawarta w środku pendimetalina jest również składnikiem Stomp Aqua 455  CS, który jest stosowany w cebuli bezpośrednio po siewie. W związku z tym można przyjąć (po przeliczeniu ilości), że maksymalnie stosujemy do 3 litrów Wing P na hektar. Środka nie należy mieszać z herbicydami kontaktowymi, ponieważ może być zbyt agresywny dla cebuli, natomiast nie ma problemu przy mieszaniu ze środkami doglebowymi.

macka

Zobacz także więcej artykułów z tej kategorii

Facebook