StoryEditor

Cebulowe Kujawy

10.01.2017., 10:56h
Z profesjonalnej uprawy cebuli nie warto rezygnować. Sinusoida opłacalności tego gatunku w sezonie 2016/2017 osiągnęła „dno”, ale pójdzie znowu w górę. Dobra jakość zawsze popłaca – taka była konkluzja spotkania cebulowego zorganizowanego przez firmy Enza Zaden i Takii, przy współudziale firm: Arysta, Basf oraz Yara.

Polecane odmiany

Piotr Pietrzak (Enza Zaden) zarekomendował dwie odmiany cebuli zimującej – Galatea F1 i Senshyu Yellow (Takii). Heterozyjna odmiana Galatea charakteryzuje się dużym wyrównaniem. Tworzy cebule kuliste i lekko spłaszczone z cienką szyjką. Z kolei ustalona odmiana Senshyu Yellow jest polecana na zbiór pęczkowy, ale możliwy jest też zbiór cebul z zaschniętą łuską. Przy okazji przekazano obawę o skutki bezśnieżnego mrozu na Kujawach i w Wielkopolsce.
Przedstawiać z pewnością nie trzeba standardowej, wczesnej, a równocześnie odpornej na jarowizację odmiany Bonus F1, dającej wysoki, wyrównany plon. Warta uwagi jest też odmiana Medusa F1 o silnym systemie korzeniowym, dojrzewająca na przełomie sierpnia i września, kiedy zazwyczaj panują warunki sprzyjające dosuszaniu na polu. Z powodzeniem daje się przechować do stycznia i lutego.
Prawdopodobnie za rok będzie dostępna, aktualnie jeszcze testowana, odmiana Novista F1. Jest to odmiana w typie rijnsburger. Została wyselekcjonowana specjalnie na potrzeby polskich plantatorów. Nadaje się do długiego przechowywania.
W tym roku stosunkowo dobrze sprzedaje się jedynie cebula czerwona. Jedną z nich jest Linus F1 – odmiana bardzo wczesna, która szybko zabarwia wnętrze cebuli.
Warto też pamiętać o wczesnej odmianie Takstar F1 z dużą tolerancją na Fusarium, łatwej do obierania, którą można też zbierać ze szczypiorem.

Cebula w liczbach

Paul Leenheer (Takii Seed) wprowadził uczestników w aktualną sytuację na światowym rynku cebuli. W minionym roku powierzchnia uprawy cebuli w Holandii wyniosła 25 000 ha i była o niemal 4% większa niż rok wcześniej. W UE-28 wyprodukowano około 6 mln t cebuli. Tendencję wzrostową zanotowano w Hiszpanii – o 31%, w Polsce o 15%, Niemczech o 10% i niewielką w Holandii (o 1%). Produkcja spadła w Wielkiej Brytanii – o 12% i we Francji o 8%. Paul podał informacje dotyczące polskiej cebuli. Mianowicie, w 2016 r. powierzchnia uprawy osiągnęła 24 000 ha, z czego 88% stanowiła cebula z siewu wiosennego. Około 2000 ha obsadzono dymką i w tej technologii obserwuje się tendencję wzrostową, z kolei spada areał cebuli zimującej do 700 ha (ostatnio).
Ciekawe są doniesienia z Ukrainy, która wyprodukowała 1,13 mln ton tego warzywa, a konsumpcja w tym kraju wynosi 1,01 mln t, z czego wynika, że Ukraina zaczyna sprzedawać cebulę.
W 52 tygodniu 2016 r. w Wielkiej Brytanii kilogram cebuli w kalibrze 40–60 mm kosztował 0,6 euro, a większej – 60–80 mm – 0,18 euro, w Holandii – 40–60 mm – 0,12 euro i tej większej – 0,14 euro. W Polsce kosztowała 0,06–0,09 euro/kg, w worku 15 kg.
kw

24. kwiecień 2024 14:59