Uprawa warzyw

30 Lipiec 2018

Dymkowy zawrót głowy

Cebula z dymki królowała 12 lipca podczas spotkania zorganizowanego przez Bejo Zaden Polska na polach firmy On-Zin w Piotrkowicach koło Inowrocławia.

Na polach prezentowano kilkanaście odmian cebuli Bejo Zaden Polska w różnych zagęszczeniach i kilku kalibrażach.

Uprawa na polach była odzwierciedleniem sytuacji pogodowej panującej nie tylko w Polsce, ale również w Europie. Susza powoduje spadki plonu i jakości.  Jesienią ubiegłego roku na polach jako przedplon wysiano mieszankę facelii i grochu. Gospodarstwo właściciela Tomasza Zitzmana intensywnie wchodzi w nawozy naturalne, pomiot kurzy i obornik bydlęcy. Stosowano także nawozy mineralne w oparciu na programie nawożenia przygotowanym przez firmę Yara. Cebula z dymki powinna zostać wysadzona z pierwszym możliwym wiosennym wjazdem. Taki zabieg powoduje, że ma możliwość lepszego ukorzenienia, co gwarantuje wyższe plony. Ze względu na trudne wiosenne warunki pogodowe, cebula na polach tego gospodarstwa została wysadzona dopiero 5 kwietnia – mówił Jakub Sobecki z Bejo Zaden Polska.

Herkules F1 – odmiana średnio wczesna, plenna – do produkcji na rynek warzyw świeżych lub przetwarzania, do przechowania do końca marca. Ma jeden stożek wzrostu. Jest to zaleta przy przeznaczeniu cebuli do przetwórstwa na tzw. ringi. Dzięki temu są mniejsze straty surowca. Rośnie szybko, wytwarzając silny system korzeniowy. Cebule twarde, okryte mocną jasną łuską. Zawartość suchej masy w %: 13,8. Norma sadzenia na ha: 800 kg (kaliber 10–17)/1100 kg (kaliber 17–21).

Red Ray F1 – odmiana średnio wczesna, bardzo plenna. Cebule kuliste, z mocną łuską i cienką szyjką. Z przeznaczenia na rynek warzyw świeżych. Można sprzedawać z łuską oraz obraną. Nadaje się do średnio długiego przechowywania. Charakteryzuje się tym, że okresie wegetacji wybarwienie jest połowiczne, natomiast po wykopaniu bardzo szybko wybarwia się w środku w porównaniu z innymi odmianami.

Boga F1 – pierwsza odmiana Bejo Zaden Polska cebuli z dymki odporna na mączniaka rzekomego. Od 2020 r. jest planowana sprzedaż tej odmiany do produkcji ekologicznej ze względu na wymienioną odporność. Odmiana plenna, o mocnej łusce. Nie nadaje się do długiego przechowywania. Norma sadzenia jak w odmianie Herkules F1.

W nawożeniu cebuli z dymki zastosowano  sól potasową w dawce 150 kg/ha, YaraMila Complex przed sadzeniem 520 kg/ha, pogłównie saletrę amonową YaraBela Extran 33,5 (260 kg/ha) – granule są o gramaturze 3,6 mm, daje to możliwość wysiania na 40 metrów szerokości przy zachowaniu dawki. Unika Calcium saletra potasowo-wapniowa do dawkowania posypowego w ilości 260 kg/ha. Nawożenie pozakorzeniowe – wykonano ponad 10 zabiegów, YaraVita Brassitrel Pro – odżywienie mikroelementami dla pól o pH powyżej 7. Nawozy z serii YaraVita z zawartością manganu, miedzi, cynku to preparaty o wysokim pH. W przeciwieństwie do chelatów działają przez kilka tygodni. Chelaty są wykorzystane przez rośliny przez kilka godzin i występuje konieczność ponawiania nawożenia co tydzień lub dwa. Program nawożenia ułożył Wojciech Kopeć.

Nowość BASF Polska zaprezentował Maciej Wita – od maja 2018 roku rozszerzono etykietę herbicydu w ochronie cebuli – Wing P 462,5 EC – zawiera dwie substancje aktywne – pendimetalinę i dimetenamidem-P. Do zastosowania także w uprawie pora, słonecznika, kukurydzy cukrowej, bobowatych i w roślinach ozdobnych. Zgodnie z zaleceniami można zastosować dawkę 4 l/ha. Powinniśmy zwrócić jednak uwagę, że dawkę rozbijamy w zależności od tego, ile zastosowano pendimetaliny w innych środkach, np. po siewie.

Przechowalnia to nie szpital. To hasło zawsze jest promowane podczas spotkań firmy Omnivent z producentami. Jeżeli w przechowalni pojawią się choroby, to możemy tylko i wyłącznie spowolnić ich rozwój. Nie ma możliwości wyleczenia z nich zgromadzonego surowca. W przypadku cebuli w przechowalni mamy do dyspozycji tylko powietrze, którym dosuszamy plon. Przechowalnictwo powinno zacząć się już na polu. Podstawą jest dobór odpowiednich odmian, nadających się do przechowywania w warunkach posiadanej przez producenta przechowalni. Długie przechowywanie cebuli zależy także od zgodnego z zaleceniami zastosowania ś.o.r., a także środków usypiających cebulę w przechowalni na bazie hydrazydu maleinowego – zalecał Kamil Maniak.

macka

Zobacz także więcej artykułów z tej kategorii

Facebook