StoryEditor

Ekologia po norwesku

16.11.2020., 00:00h

Uprawa pomidora i ogórka w szklarni to zrozumiałe. W glebie – to już spotykane rzadziej, ale współrzędnie z boczniakiem, pieczarką i twardziakiem – to już chyba niemożliwe.

Ekologiczne gospodarstwo Kjaer Gartneri, założone przez Martina Danielsena, znajduje się w okręgu Vestfold, w gminie Re, w miejscowości Våle w południowo-wschodniej Norwegii. Jest to region rolniczy, charakteryzujący się bardzo żyzną glebą. Gmina Re jest również kolebką słynnego norweskiego sera Jarlsberg.

Obecnie w gospodarstwie Kjaer Gartneri uprawa pomidorów zajmuje 3000 m2 szklarni, a ogórków 1000 m2. Uprawy są całkowicie ekologiczne, co potwierdza przyznany obowiązujący w Norwegii certyfikat Debio.

Martin jest jedynym producentem w Norwegii, który uprawia w sposób ekologiczny pomidory koktajlowe na tak dużą skalę. Co więcej, zapotrzebowanie na tego typu warzywa ciągle rośnie, dlatego też wprowadza do uprawy nowe odmiany pomidora i ogórka. Trwają również próby uprawy grzybów oraz testy wprowadzania nowych podłoży uprawowych.

Ochrona biologiczna

W gospodarstwie nie stosuje się chemicznych pestycydów, nawozów mineralnych, potocznie zwanych sztucznymi, wytwarzanych na szeroką skalę w zakładach chemicznych w procesie syntezy oraz nasion i roślin modyfikowanych genetycznie. Odpowiedzialnie wykorzystuje się energię i zasoby naturalne. Duży nacisk kładzie się na minimalizację produkcji odpadów i recykling wytwarzanych odpadów (m.in. kompostowanie resztek roślinnych) oraz zachowanie różnorodności ekologicznej – gospodarstwo otoczone jest wysoką zielenią (drzewa i krzewy), łąkami i pastwiskami, co zwiększa dobrostan pszczół, innych owadów, ptaków, drobnej zwierzyny itp.

Ważną rolę w równowadze ekologicznej szklarni odgrywa biologiczna kontrola szkodników. 

Do tego celu używane są głównie dwa gatunki:

❚ Macrolophus pygmaeus – dziubałeczek mączlikowy, latający pluskwiak różnoskrzydły z rodziny tasznikowatych, żywiący się przede wszystkim mączlikami i ich jajami, ale również mszycami, molami, jajami motyli, przędziorkami i wciornastkami. Dorosły osobnik zjada ok. 30 jaj szkodnika dziennie, a w przypadku dużej liczebności szkodnika – nawet więcej.
26. kwiecień 2024 05:48