StoryEditor

Ekologiczne pomidory z Hiszpanii

14.04.2016., 10:25h
Ekologiczne, hiszpańskie pomidory były w sezonie 2014/2015 średnio o 43% droższe od tych uprawianych konwencjonalnie. Średnia cena tych pierwszych oscylowała wokół 1,043 EUR/kg, podczas gdy pomidory pochodzące z "normalnej" produkcji kosztowały 0,73 EUR/kg.

W hiszpańskiej Andaluzji główną uprawą ekologiczną są pomidory, które zajęły 30% wszystkich pól prowadzonych bez użycia środków chemicznych. W 2015 r. stanowiły one 3% powierzchni wszystkich "pól pomidorowych", czyli 385 ha. Warto dodać, że ilość ta będzie się zwiększać. Obecnie 62 ha są na etapie przechodzenia z produkcji konwencjonalnej na ekologiczną, a 120 ha upraw czeka na certyfikat. Głównymi importerami ekologicznych pomidorów są Francja oraz Niemcy.
mk

Źródło: freshplaza.com

23. kwiecień 2024 16:17