StoryEditor

Glebie na ratunek!

17.11.2020., 00:00h

Przez całe lata użytkujących ziemię interesowały tylko mikroorganizmy patogeniczne. Zapominano o pożytecznych, a przyroda nie znosi próżni. Zaczęły się problemy.

Teraz, gdy nawozy syntetyczne zawodzą, wiele środków wycofano, a wciąż z obiektywnych względów upieramy się przy monokulturze, czas pomyśleć o wsparciu mikrobiologicznym.


– Zielona rewolucja, rozpoczęta w latach 60. ubiegłego wieku, odrzuciła płodozmiany, poplony, a biologiczny potencjał gleby ustąpił miejsca prostym reakcjom chemicznym – mówi Sławomir Gacka, prezes firmy ProBiotics Polska, współzałożyciel Stowarzyszenia Ekosystem – Dziedzictwo Natury i Polskiej Izby Technologii i Wyrobów Naturalnych.


Zachłysnęliśmy się skutecznością pestycydów, których pozostałości nie były widoczne na roślinie. Gdzie są dzisiaj te preparaty i ich substancje czynne sprzed 30 lat? Około 80% z nich wycofano ze względu na szkodliwość.


Sławomir Gacka i około 20 rodzinnych Regionalnych Centrów Mikroorganizmów proponują zmianę myślenia i działania, zajmując się wytwarzaniem preparatów mikrobiologicznych oraz ich sprzedażą i niezbędnymi szkoleniami.

Zaplecze badawcze

W połowie 2014 r. w Turku powstał Instytut Technologii Mikrobiologicznych (ITM), utworzony przez Polski Klaster Technologii Mikrobiologicznych. Działa on w trzech płaszczyznach: naukowej, badawczo-rozwojowej i usługowej.
25. kwiecień 2024 13:13