StoryEditor

Jaki był sezon?

26.11.2015., 10:06h
Szacuje się, że w tym roku w Polsce areał uprawy pomidora gruntowego wzrósł o 30%. Pogoda jednak od początku sezonu weryfikowała optymistyczne prognozy dotyczące zbiorów.

Zwiększone zapotrzebowanie zakładów przetwórczych na pomidory skłoniło do ich produkcji wielu nowych ogrodników. Powrócili do niej także „stali” producenci, zachęceni wyższą ceną i dopłatami – około 400 euro do hektara.

Już po posadzeniu rozsady pogoda nie sprzyjała jej rozwojowi. Pod koniec maja oraz w czerwcu niska temperatura w nocy, zwłaszcza na glebach zimnych, hamowała wzrost roślin. Po kilku tygodniach szybko wchodziły w okres kwitnienia i zawiązały po kilka owoców. Producenci, którzy wcześnie posadzili rozsadę (początek maja), uzyskali lepsze efekty w uprawie...   Piotr Borczyński

Więcej w numerze 12/2015 WiOM, s. 36-37.

19. kwiecień 2024 18:49