Uprawa warzyw

Kapusta i biznes

Dzięki firmie Bejo odwiedziliśmy nie tylko kapuściane pole, ale również gospodarstwo Anny i Stanisława Lesieniów z Czajkowa pod Kaliszem. Gospodarz zaprezentował efekty kapuścianego biznesu.

Fot. Wójcik

Nawiązując do pogodowych trudności w tym sezonie, Paweł Glanowski pokazał dwie mieszańcowe odmiany firmy Bejo – Jaguar i Report, które oparły się zarówno temperaturom niskim, jak i drastycznie wysokim, wahaniom temperatury, suszy (trzeba jednak dodać, że pole było nawadniane), wydając wyrównany plon. 

Jaguar – 127-dniowy standard do przetwórstwa tworzy wysoki plon nawet przy niedoborach wody i na słabszych stanowiskach. Główki ważą średnio 4–6 kg. Dobrze się przechowują. Po zakiszeniu kapusta ma lekko kremowy kolor.

Wsześniejszą (115 dni) jest odmiana Report. Jej wielką zaletą jest wysoka odporność na 3 rasy na kiły kapusty (HR: Pb 0, 1, 3). Jest bardzo plenna. Tworzy krótki głąb wewnętrzny i delikatne unerwienie liści.

– To główka odmiany Report wygrała zeszłoroczny charsznicki konkurs na największą główkę – poinformował Paweł Glanowski. Trzeba jeszcze dodać, że pochodziła z zakilonego pola.

Kilka zamiast jednej

Znajdowane na polu w Czajkowie rośliny kapusty, które nie wytworzyły dużej, prawidłowej główki, tylko kilka główek bocznych posłużyły za egzemplarze pokazowe fachowcom od ochrony i nawożenia.

– Uszkodzenie liścia sercowego przez tantnisia krzyżowiaczka skutkuje tworzeniem w zastępstwie kilku małych główek – przekazał Maciej Wita z firmy Basf. W tym sezonie wielu plantatorów nie poradziło sobie z tym szkodnikiem. Przypominamy, że od wylotu motyli trzeba odliczyć 7–10 dni, kiedy samice dojrzewają do składania jaj. Od złożenia jaj do wylęgu gąsienic upływa 4–6 dni.

Maciej Wita rekomendował zastosowanie w ochronie kapusty przed alternariozą i plamistością pierścieniową kapustnych nowego fungicydu Dagonis. Zastosowany w uprawie szybko ulega rozkładowi (Xemium i difenokonazol), nie ma więc obawy o przekroczenia NDP (MRL). Dagonis ma też rejestrację do ochrony innych kapustnych: kalafiora, brokułu i kapusty brukselskiej.

Eksponat uszkodzonej kapusty wykorzystał również Włodzimierz Prus z firmy Adob. – Taki efekt może być skutkiem niedoboru boru – stwierdził. W uprawie kapusty trzeba zwrócić szczególną uwagę na dwa mikroelementy – bor i mangan. Decydują one m.in. o zawartości cukrów w główkach. To ilość cukrów determinuje przebieg fermentacji i dobrej jakości kiszonkę. W uprawie kapusty istnieje antagonizm – wapń kontra mikroelementy. Zapobiegając kile kapusty wapnujemy glebę i powodujemy wzrost pH, a tym samym zmniejszenie przyswajalności większości mikroskładników. Rozwiązaniem jest nawożenie dolistne. W tej formie, zwłaszcza podczas suszy trzeba wspomagać rośliny również wapniem. Najlepiej zastosować chelat Adob® Ca IDHA.

Ofertę Grupy Producentów Rozsad Krasoń przedstawił Krzysztof Kucharski. Rozsada posadzona w Czajkowie była zaprawiona środkiem Verimark. Po naniesieniu 15 ml produktu na 1000 szt. rozsady rośliny są chronione przed szkodnikami przez 4–6 tygodni. Przede wszystkim przed śmietką kapuścianą (patrz etykieta). Środek działa też na mączlika warzywnego, mszyce oraz na gąsienice motyli.

Katarzyna Wójcik

Zdjęcia do artykułu

Brak główki, tylko małe, główki boczne Fot. Wójcik
Firma Anny i Stanisława Lesieniów Fot. Wójcik
Jaguar Fot. Wójcik
Jakub Sobecki i Paweł Glanowski – Bejo Fot. Wójcik
Maciej Wita – BASF Fot. Wójcik
Report Fot. Wójcik
Stanisław Lesień i Stanisław Zabarski Fot. Wójcik
Taaaka kapucha! Fot. Wójcik
Uczestnicy spotkania Fot. Wójcik
Uczestnicy spotkania Fot. Wójcik
Włodzimierz Prus – Adob Fot. Wójcik
Wyrównane główki Fot. Wójcik

Zobacz także

Zobacz wszystkie

POZOSTAŁE TYTUŁY WYDAWNICTWA

Hortpress Sp. z o. o. | Realizacja Azure

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody